Menu
Binnenland / Uitgelicht

Project X Haren

Het begon allemaal vrij onschuldig toen de 15-jarige Merthe vrienden en familie uitnodigde via Facebook om haar zestiende verjaardag te vieren. Ze vergat alleen te zeggen dat het om een privé feestje ging maar voor ze het wist was het al te laat.

 

Iedereen nodigde iedereen uit en al snel waren er duizenden aanmeldingen. Ook in de Nederlandse pers werd er volop aandacht besteedt aan de zogenoemde Project X Haren, genoemd naar de gelijknamige film. Op Social Media ging het nergens anders meer over en het aantal deelnemers bleef maar toenemen. De gemeente liet in een vroeg stadium weten dat er geen feestje was in Haren maar het mocht allemaal al niet meer baten.

 

Sneeuwbaleffect
Vrijdag ochtend om 11uur arriveerden de eerste deelnemers in Haren en op internet waren meerde livestreams te zien waarin uitvoerig verslag werd gedaan van alles wat maar met het feest te maken had. Ook grote gerenommeerde kranten deden online van minuut tot minuut een live verslag wat alles alleen nog maar aandikte. In Haren zelf was het nog steeds gezellig en de mensen wisten niet echt wat er verwacht kon worden. De meeste oudere kende de film niet eens en hadden dan ook absoluut geen idee wat een Project X feest was. Inderdaad was, want nu weet heel Haren wat een Project X feest is.

 

Drukte in Haren
Rond etenstijd werd het al aardig druk en tot schrik van de gemeente leek er geen einde te komen aan de stroom van mensen. Per auto, fiets en via het openbaar vervoer bleven haren maar volstromen en bijna iedereen nam zijn eigen drank mee waardoor al veel jongeren beschonken waren vroeg in de avond. Toen het donker begon te worden sloeg de zweer al snel om. De politie en mobiele eenheid was aanwezig maar ook zij konden niet voorkomen dat helemaal uit de hand liep.

 

Politie doelwit relschoppers
De menige keerde zich tegen de politie wat resulteerde in een ware veldslag. De ME voerde charges uit maar kon niet voorkomen dat de jongere de tuinen van de villawijk inrende en een spoor van vernieling achter lieten. De politie en me waren al snel bezig met het ontwijken van fietsen, klinkers, flessen en vuurwerk en kreeg vanwege de numerieke minderheid lange tijd geen grip op de situatie.

 

Relschoppers plunderen winkels
Uiteindelijke lukte het de ME om de groep uit elkaar te drijven waardoor een grote groep in de binnenstad van Haren belanden. Daar ging de veldslag rustig verder en meerdere winkels waaronder de AH werden geplunderd. Nooit eerder kende Nederland een feest als dit en de Gemeente zal er samen met de politie dan ook alles aan doen om zoveel mogelijk relschoppers op te pakken.

 

Overmacht of onderschatting?
Onderschatting is ook een belangrijk woord als we terug kijken naar de gebeurtenissen in Haren en op het internet in de afgelopen vijf/zes dagen. Natuurlijk had niemand kunnen verwachten dat het zo erg zou worden maar wat duidelijk mag zijn is dat de politie en mobiele eenheid de veiligheid van de burgers vrijdagavond absoluut niet kon garanderen en dat is een erg kwalijke zaak.