Menu
Binnenland / Politiek / Uitgelicht

PVV niet langer gedoogpartner kabinet-Rutte

Na zeven weken onderhandelen in het Catshuis is het de partijen, CDA, VVD en de PVV niet gelukt om samen tot een akkoord te komen wat betreft de miljardenbezuinigingen.

 

De bezuinigingen zijn nodig om het begrotingstekort van ons land in 2013 weer onder de EU-limiet van 3 procent te brengen. Het plan dat op tafel lag was al goedgekeurd door de VVD en het CDA maar de PVV van Geert Wilders ging uiteindelijk toch niet akkoord. De “No-Go” van Geert Wilders kwam als een verrassing voor de andere partijen en de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de onderhandelingen wordt dan ook volledig op het conto van de PVV-leider geschreven.

 

Wilders blijft kiezers trouw
Wilders liet in een verklaring weten dat hij zijn rug recht heeft gehouden en het bezuinigingspakket onmogelijk kon verantwoorden tegenover zijn kiezers. Het grootste struikelblok voor de PVV zijn de koopkrachteffecten voor AOW-ers, die te negatief zouden uitvallen met de nieuwe maatregelen.

 

Verkiezingen?
Naast de verklaring van de PVV over het mislukken van de onderhandelingen heeft de partij ook laten weten niet langer gedoogpartner te zijn van het kabinet-Rutte. De kans is groot dat er op korte termijn verkiezingen zullen worden uitgeschreven en dan is het woord opnieuw aan de kiezer.