Menu
Binnenland

Economische ontwikkelingen en vooruitblik

Economische ontwikkelingen en vooruitblik

Een terugblik op de zomermaanden geeft aan dat er in juni kwam een voorlopig einde kwam aan de rentestijging. Rond die tijd maakte beleggers zich blijkbaar minder zorgen over de hoge inflatie. Hiermee volgden ze daarmee de centrale bankiers die aangaven dat de hogere inflatie waarschijnlijk tijdelijk was. Daarnaast worden er in de komende periode ook geen fors hogere rentes verwacht.

Specifiek voor corona was er in juni veel meer mogelijk en was er een sterke economische groei verwacht. Uiteindelijk kwamen er in juli wel een aantal beperkingen bij maar die hebben nog geen negatieve invloed gehad. Deze positieve start van de zomermaanden zet door met een economische groei in juli en augustus. Juli was een positieve maand voor de brede financiële markten. Zo is op de afbeelding hieronder te zien dat elk werelddeel een groei heeft doorgemaakt in het 2e kwartaal.

Vooruitblik in de economie

Dit komt mede doordat de centrale banken een gestimuleerd beleid voeren. Als gevolg van dit beleid herstelde de obligatiekoersen, vooral die van investment grade kwaliteit. Ook de aandelenkoersen in Europa en Noord-Amerika stegen met ongeveer 2% in de maand juli. Wel zagen we een daling van de economie in de opkomende landen, de voornamelijke oorzaak hiervan is de lage vaccinatiegraad.

Vooruitblik in de economie

De zomermaanden worden vaak aangegrepen om een duik te nemen in de financiële situatie en worden de plannen gemaakt voor het najaar. De ontwikkelingen van de markt lijken positief dus beleggen is een goede optie. Daarnaast is het ook goed om na te denken over andere financiële mogelijkheden zoals bijvoorbeeld schenken, wil je hier meer over weten kijk dan op de website van Evi van Lanschot.

De economie zal fors blijven groeien met de wereldwijde materiaal- en personeelstekorten als punt van aandacht. Op aandelen gebied liggen nog steeds de meeste kansen voor de Europese aandelen.

In opkomende markten spelen zorgen over de delta variant. Verder verwachten we in de tweede jaarhelft een groeivertraging van de Chinese economie, na het forse herstel in 2020, door het afbouwen van steunmaatregelen, verminderen van kredietverlening en westerse consumenten die hun uitgaven verschuiven van producten naar diensten.