Menu
Buitenland / Politiek / Uitgelicht

Amerikaanse presidenten deel 2

Een aantal weken geleden publiceerde Web.nl het eerste gedeelte in de geschiedenis van de Amerikaanse presidenten. Hieronder gaan we verder met de Amerikaanse presidenten in de 20e eeuw. 

 

In 1901 nam Theodore Roosevelt het presidentschap over van William McKinley die door een moordaanslag om het leven kwam. Roosevelt was tot maart 1909 president van Amerika.

 

Vooral de republikeinse partij deed het erg goed in het begin van de 20e eeuw. In 1913 werd democraat Thomas Woodrow Wilson de president van Amerika, maar werd in 1921 opnieuw verslagen door de republikein Warren Gamaliel Harding. Van 1933 tot 1945 en van 1945 tot 1953 waren de presidenten opnieuw democraat. Opmerkelijk was dat de democraten het veel langer uit hielden als president vergeleken met de republikeinen.

 

De jaren 60

 

Op 20 januari 1961 kwam John Fritzgerald Kennedy aan de macht. Dit was de man die op  22 november 1963 aan een tragisch einde kwam. Hij werd op 46-jarige leeftijd in Dallas vermoord. Kennedy was de vierde president in de geschiedenis die werd vermoord.

 

George senior/ Bill Clinton/ George Junior

 

Jaren later in 1989 werd George Herbert Walker Bush president van de Verenigde Staten. Hij was de 41e president en was tot 1993 de machtigste man van de wereld.  In 1993 werd hij verslagen door de democraat Bill Clinton.  Bill Clinton hield zijn presidentschap vast tot 2001. Hij en zijn vrouw raakten verwikkeld in een aantal bekende schandalen. Zo zouden ze bijvoorbeeld ontroerend goed transacties van het Whitewater complex als bewijsmateriaal hebben achtergehouden. Ook de seks schandalen waren zeer opmerkelijk en natuurlijk bedreigend voor de president. Bill beweerde geen seks te hebben gehad met zijn stagiaire Monica Lewinsky. In een openbare bekentenis gaf Clinton aan: ” I did not have sexual relations with that woman”. Het werd onderzocht en Bill werd op 12 februari 1999 vrijgesproken door de Senaat. Achteraf bleek dat Clinton over deze schandalen gelogen had.

 

Hieronder is de bekentenis tegen het seksschandaal van Bill Clinton te zien in een filmpje

Op 20 januari 2001 werd George Walker Bush de 43e president van Amerika. Zijn vader George Herbert Walker Bush was een aantal jaren eerder president van Amerika geweest. George Walker stond voor de republikeinse partij net als zijn vader. Bush werd twee keer gekozen als president van Amerika en trad op 20 januari 2009 af als functie president van Amerika.

 

Barack Obama

 

Vanaf 20 januari 2009 is Barack Hussein Obama II aan de macht gekomen als president van Amerika. Hij versloeg in de verkiezingen zijn republikeinse rivaal John McCain tijdens de presidentsverkiezingen van 2008.

Obama werd geboren op Hawaï waar zijn ouders al snel scheidde van elkaar. Hij verhuisde met zijn moeder naar Jakarta, maar op 10-jarige leeftijd keerde Barack terug naar Hawaï. Hij ging wonen bij de ouders van zijn moeder. Later verhuisde Obama geregeld voor zijn studie en werkte aan vele projecten in armere buurten. In 1989 ontmoette Obama zijn vrouw Michelle, ze trouwden in 1992. Samen hebben ze twee dochters van 14 en 11 jaar

 

Op 6 november 2012 worden de presidentsverkiezingen  gehouden in Amerika. Het is de 57e vierjaarlijkse verkiezing zijn. Op 17 december 2012 wordt officieel bekend gemaakt wie de president van Amerika gaat worden. Obama doet voor de democratische partij mee aan de voorverkiezing en zal waarschijnlijk worden genomineerd als presidentskandidaat. Op 20 januari zal de nieuwe of huidige president het leiderschap overnemen. We wachten af!