Menu
Buitenland / Uitgelicht / Vakantie

Bijna crash Ryanair uitgelekt

141 Passagiers van een Ryanair vlucht zijn met de schrik vrijgekomen. Der Spiegel laat weten dat het toestel ontsnapte aan een crash omdat de piloot een verkeerde manoeuvre maakte bij de landing op het vliegveld in het Duitse Memmingen.

 

Hoewel het incident al plaats vond op 23 september is het nu pas uitgelekt. In de Boeing 737, die afkomstig was uit het Engelse Manchester ging op 7 kilometer van de luchthaven ruim 40 seconde een alarm af in de cockpit met de dringende oproep het toestel op te trekken. Het toestel dat slechts op 140 meter hoogte vloog naderde met hoge snelheid de grond.

 

Fout bijna fataal
De piloten zelf hebben verklaard dat zij vonden dat het incident met de tijdsdruk te maken had, maar in feite hebben ze de automatische piloot verkeerd ingesteld, waardoor het toestel daalde met een snelheid van 1000 meter per seconde. Door het alarm hadden de piloten op tijd in de gaten dat het goed mis dreigde te gaan. De automatische piloot werd snel gedeactiveerd en het toestel kon op het nippertje in de lucht worden gehouden.

 

Problemen Ryanair stapelen zich op
Het nieuwste Ryanair incident staat zeker niet op zich. De Catalaanse krant El Mundo Deportivo melde eerder al dat er maar liefst 1200 onderzoeken lopen of hebben gelopen naar Ryanair vluchten en dat alleen al dit jaar. Daarbij werd door de Agencia Estatal de Seguridad Aérea (Aesa) in Spanje alleen al 51 keer een defect gevonden waarvan vijftien als zeer ernstig.