Menu
Buitenland / Uitgelicht

Top 5 volksliederen

Web.nl heeft een top 5 mooiste volksliederen samengesteld. Hieronder kunt u de top 5 beluisteren en oordeel zelf welk volkslied u het mooist vindt.

 

Op nummer 5 het Schotse volkslied ”The Flower of Schotland”. Het lied werd in de jaren 60 gemaakt door Roy Williamson. Hij was bekend van de folksband The Corries. Het lied werd vooral voor een voetbal of rugby wedstrijd gezongen. Toch is het volkslied niet het officiële volkslied.

 

Op nummer 4 staat het Spaanse volkslied. Het land had als één van de eerste van Europa een volkslied, en wel sinds de 18e eeuw.”La Marcha Real” is de naam van dit Spaanse volkslied. De componist van dit volkslied is op heden onbekend.

Op nummer 3 in de lijst van de mooiste volksliederen staat die van Amerika.”The Star-Spangled Banner”, slaat op de vlag van Amerika en is geschreven in 1814 door de dichter en advocaat Francis Scott Key. Hij schreef het lied op een oorlogsschip tijdens de oorlog in 1812.

 

De nummer 2 van deze lijst is het Italiaanse volkslied. Onder de Italianen zelf staat het lied bekend als Inno di Mameli”. De officiële naam van het volkslied is Il Canto degli Italiani, maar wordt vaak gerefereerd naar de naam Fratelli d’Italia. De tekst werd geschreven in de herfst van 1847 in Genua door een 20-jarige student.

 

Natuurlijk kan het Nederlandse volkslied niet achterblijven in deze top 5. Daarom staat het welbekende ”Wilhelmus” op nummer 1 van deze lijst. Over de geschiedenis van dit lied is vrij weinig bekend. Het blijkt dat de tekst al tussen 1568 en 1572 geschreven zou zijn, maar pas in 1932 het officiële volkslied van Nederland werd. Het lied zou inhoudelijk door Willem van Oranje gezongen kunnen worden, maar of dit ooit gebeurd is, daar is geen enkel bewijs van. Het hele lied bestaat uit 15 coupletten.