De mogelijkheden om zonnepanelen te financieren met een hypotheek zijn verruimd. Toch wordt hier nog beperkt gebruik van gemaakt.
Een duurzame investering
Zonnepanelen zijn op meerdere manieren een duurzame investering. Ze zorgen eerst en vooral voor een lagere energierekening. Daarnaast komen duurzame investeringen de woningwaarde ten goede. En op een zonnige dag lever je energie dat je niet gebruikt aan de netbeheerder tegen een kleine vergoeding.
Niet zo gek dus dat op steeds meer daken in Nederland zonnepanelen liggen.
Spaargeld het vaakst gekozen
Gevraagd naar hoe huizenbezitters hun zonnepanelen hebben gefinancierd, wordt spaargeld het vaakst genoemd. Door de lage spaarrente levert je spaargeld immers weinig op. Met een investering in zonnepanelen pak je een mooi rendement. Ook verlaag je het vermogen (Box 3) voor de Belastingdienst. Interessant als je vermogen hoger is dan de grens waarboven je vermogensbelasting betaalt.
Zonnepanelen financieren in de hypotheek
Zonnepanelen (mee)financieren met de hypotheek wordt een stuk minder vaak gekozen. Dit terwijl hypotheeknormen bij energiebesparende maatregelen onlangs zijn verruimd. Ook is de hypotheekrente laag en, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar. Onbekend maakt onbemind?
We zetten de mogelijkheden om zonnepanelen te financieren met een hypotheek voor je op rij:
- Is je woning meer waard dan je hypotheek? Investeer dan de overwaarde in zonnepanelen door je hypotheek te verhogen.
- In 2019 kun je meer lenen voor een investering in energiebesparende maatregelen. In plaats van 100% kun je nu 106% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen.
- Bij een aantal geldverstrekkers krijg je rentekorting als je voldoet aan hun duurzaamheidseisen.
- De voorwaarden onder NHG zijn versoepeld. Bij de financiering van energiebesparende maatregelen mag je nu ook achteraf de nota indienen.
Een alternatief is een consumptief krediet naast je hypotheek. Zo kun je toch zonnepanelen kopen als je geen overwaarde hebt.