Als we het over wifi hebben gaat het over een draadloos netwerk. Het woord wifi is geen afkorting voor wireless fidelity (zoals iedereen door – onhandige – marketing denkt). Het is een (aan hifi gelinkte) benaming voor een technologie die erin voorziet op korte afstand, zonder het gebruik van bekabeling, gegevens te versturen. In de meeste gevallen is het draadloze netwerk aangesloten op een modem dat de toegang tot het internet verschaft. Wanneer het uitgezonden signaal vanaf het zendstation niet sterk genoeg is om alle apparaten te bereiken die je wilt, kun je het signaal verbeteren met een wifi versterker.
De werking van wifi
Wifi versterkers zijn er in meerdere vormen. Voordat we verder op de materie van het signaal versterken ingaan, is het handig te weten hoe wifi nou eigenlijk precies werkt. Wifisignaal is, net als een radiosignaal, een gegevensstroom tussen twee antennes. Meestal zitten de antennes in een ander wifiproduct ingebouwd. Denk hierbij aan draadloze modems en routers. De radiogolven die de router of het access point uitzendt, ontvang je met behulp van een ingebouwde wifiontvanger in je telefoon, computer of laptop. Voor apparaten die geen ingebouwde wifikaart hebben, zijn er wifi usb adapters te verkrijgen. Het wifisignaal dat de zender geeft naar de apparaten ligt gemiddeld rond de 35 meter. Een en ander is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit van de antennes, apparatuur en omgeving. Wifi apparatuur met minder goede ontvangstfuncties en de aanwezigheid van barrières, zoals muren en vloeren tussen zender en ontvanger, verzwakken het wifisignaal en maken dat je al gauw op zoek gaat naar een goede wifi versterker.
Het verschil tussen een router, access point en wifi versterker
Afhankelijk van de situatie en omstandigheden waarin de communicatie plaatsvindt, wordt er een keuze gemaakt voor enkel een router of voor een extra access point erbij. Voor kleinere netwerken kan vaak volstaan worden met een router. Wanneer een groter bereik gewenst is of wanneer er veel dataverkeer plaatsvindt, geniet een access point de voorkeur. In het geval van een slecht wifisignaal kunnen beide devices aangevuld worden met een extra wifi versterker.
Wat is een router
In principe is de router het hart van het netwerk. Dankzij de router krijgen alle apparaten in het netwerk een IP adres en komt de gevraagde data hier binnen. De router regelt het dataverkeer van het lokale netwerk en komt na het modem, het apparaatje dat de toegang tot het internet regelt. De router kan een apart kastje zijn, maar ook ingebouwd zijn in het modem. Meestal beschikt een router over vier netwerkaansluitingen, switches genoemd, waar je apparaten op aan kunt sluiten. Routers zijn er met en zonder bekabeling. Heb je een draadloze router dan is deze standaard voorzien van een ingebouwd access point.
Wat is een access point?
Een access point is niets meer of minder dan een draadloos toegangspunt waarmee je een wifiverbinding kunt bewerkstelligen. Acces points zenden alleen maar een signaal uit en worden voor de ontvangst met een UTP kabel op een router aangesloten. Je kan hem dus het beste omschrijven als een bekabelde soort wifi versterker. Een gemiddeld access point kan zo’n 60 apparaten aan.
Wat is een wifi versterker?
De wifi versterker, ook wel wifi repeater of range extender genoemd, is een klein kastje dat je binnen het bereik van de router in het stopcontact plugt. De zender in het kastje pikt het aanwezige wifisignaal op en verlengt het als het ware. Zodoende krijg je dan in een ruimte waar je eerst een zwak signaal had, toch een goede wifiontvangst. Wifi versterkers kan je overal gebruiken waar een stroomvoorziening is en zijn eenvoudig te configureren.
Hoe wordt een wifisignaal versterkt?
Bij elke soort van radiogolven geldt dat, hoe langer de afstand is, des te zwakker het signaal wordt. Wanneer een wifi versterker het signaal herhaalt, zal het altijd minder snel zijn als het signaal vanuit de router zelf. De gemiddelde internetgebruiker merkt daar niet veel van. Ben je echter een actieve gamer, dan zal de aanwezigheid van een wifi versterker je wel degelijk opvallen. Ook voor moderne bedrijven met veel dataverkeer zijn gewone wifi versterkers niet toereikend. Een gemiddelde wifi repeater kan maximaal 20 apparaten aan. Voor een thuisnetwerk meer dan voldoende, maar voor bedrijfsmatig gebruik verre van toereikend. Daarnaast is het ook niet onbelangrijk welke soort wifi versterker je gebruikt en de wijze waarop deze verbonden is met de router. Zo zal een bekabelde wifi versterker een sterker signaal doorgeven dan een draadloze extender. Een bijkomend nadeel van draadloze wifi versterkers is dat er een groot deel van de beschikbare bandbreedte verloren gaat aan het eigen contact met de router.
Soorten wifi versterkers
Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende behoeftes en zo is het ook met apparaten die een draadloze internetverbinding kunnen versterken. We zetten hier de diverse soorten wifi versterkers onder elkaar. Om het overzicht zo ruim mogelijk te houden, nemen we het bekabelde access point ook mee in het overzicht.
- Multiroom wifi. Een wifi repeater waarmee een volledig dekkend netwerk door het hele huis gegarandeerd wordt. Het apparaatje heeft een krachtige zender en is zelfs geschikt voor grotere huizen van meerdere verdiepingen. Hij beschikt over meerdere switches. Met een multiroom wifi versterker heb je geen andere extenders meer nodig.
- Powerline adapter met wifi. Een makkelijk te installeren wifi versterker waarmee je van ieder stopcontact een netwerkaansluiting maakt. Een draadloze oplossing die eenvoudig via het stroomnet werkt. Deze wifi extender is niet krachtig genoeg om gebruikt te worden in verdeeldozen en verlengkabels. Voor kleine ruimtes waarin je verder eigenlijk alleen maar gebruikmaakt van een laptop of telefoon, is het echter een wifi versterker die ruim voldoet.
- Wifi repeater. Nog een wifisignaalversterker die je eveneens meteen in het stopcontact plugt. Een wifi repeater heeft een betere signaaldoorgave dan een powerline adapter en is daarom wel te gebruiken met een verlengkabel of verdeeldoos. Deze wifi versterker werkt alleen op plaatsen waar het aanwezige wifisignaal nog sterk genoeg is. Ideaal voor wanneer je ook op zolder of in de tuin een goede wifiontvangst wilt, maar dit eigenlijk net te zwak is om een goede internetverbinding te krijgen.
- Access point. Een access point is de enige vorm van wifiversterking waarbij het signaal van de router naar het device via een netwerkkabel plaatsvindt. Een access point is, in tegenstelling tot bovengenoemde wifi versterkers, wel buiten het draadloze bereik van de router te plaatsen. Dit omdat het immers bekabeld is. Daarnaast is deze bekabelde wifi versterker uitermate geschikt voor de meest zware netwerktaken.