Menu
Digitaal

Waarom inkt zo duur is

Je schaft een goede, dure printer aan om in de juiste kwaliteit te investeren. Maar iedere keer dat je de cartridges moet vervangen ben je weer een flinke hap uit je budget kwijt aan de juiste inkt. Hoe kan het zijn dat inkt zo duur is en kun je de juiste inkt niet goedkoper verkrijgen? We zijn voor je op onderzoek uitgegaan.

Grote fabrikanten verdienen geld aan cartridges

De grote printer fabrikanten zoals bijvoorbeeld HP of Canon verdienen hun geld niet met de printers: juist met de cartridges. Net als bijvoorbeeld de scheermesjes van Gillette moeten ook deze continu aangevuld worden (bij Gillette koop je namelijk een scheersysteem, en mag je vervolgens bakken geld aan nieuwe mesjes uitgeven). Je hebt je printer voor een mooi prijsje op de kop getikt (net zo’n mooi prijsje als dat scheersysteem van Gillette), en kunt vervolgens iedere maand bakken geld uitgeven aan nieuwe cartridges. Dat is nu eenmaal het verdienmodel achter grote, bekende printerfabrikanten.

De opkomst van huismerk cartridges

Huismerk cartridges

Waarom deze cartridges dus zo duur zijn? Omdat dit hetgeen is waar de fabrikanten hun geld mee verdienen. De printers gaan ‘goedkoop’ de deur uit, en de echte omzet wordt uiteindelijk uit de verkoop van miljoenen cartridges gehaald. Totdat de huismerk cartridges om de hoek kwamen kijken. De opkomst van huismerk cartridges heeft het grote fabrikanten net wat moeilijker gemaakt. Ze hebben hun printer voor een lager bedrag verkocht in de hoop het geld terug te verdienen op cartridges. Maar nu consumenten hun inkt steeds vaker via huismerken verkrijgen, lopen de grote fabrikanten deze bron van inkomsten regelmatig mis.

Alarmbellen gaan rinkelen

Dit zorgt er natuurlijk voor dat de alarmbellen bij deze grote fabrikanten flink zijn gaan rinkelen. Het resultaat? Allerlei overtuigende technieken om de consument toch voor de originele cartridges te laten kiezen en sneller en vaker cartridges te bestellen. Zo gaat het alarm lampje voor ‘lege’ cartridges al knipperen zodra de cartridge bijna leeg is (maar eigenlijk nog een aantal dagen tot zelfs een week mee kan), wordt printen met niet-originele cartridges ten zeerste afgeraden (het zou de kwaliteit minder maken) en komen er allerlei nieuwe initiatieven op de markt. Dit brengt natuurlijk ook voordelen met zich mee. Zo bieden allerlei merken nu meer voordelige manieren aan om de officiële cartridges van het merk aan te schaffen. Kijk bijvoorbeeld naar het printabonnement van HP, waar je de nieuwe cartridges (en retour dozen voor de oude) automatisch thuisgestuurd krijgt.