Een huis zonder internet is in deze tijd bijna niet leefbaar meer te noemen. We hebben het nodig voor onze PC’s en laptops, maar natuurlijk ook voor de tablet en om te besparen op de databundel voor onze smartphone. Daarnaast hebben sommigen een thermosstaat die op wifi werkt, of rookmelders die aan een app gekoppeld zijn en met elkaar communiceren via de wifi. Zonder internet is het dus een kale bedoening in huis. Maar hoe kom je uit alle aanbiedingen van alle internet aanbieders tot de juiste keuze voor de juiste internetaanbieder? Wij nemen de zaken die je moet overwegen door met je.
Hoe zit het met die verschillende snelheden?
Wanneer je verschillende aanbieders van internet voor jouw adres gaat vergelijken, zal je zien dat er verschillende internetsnelheden worden aangeboden. Hierbij wordt in ieder geval de beoogde downloadsnelheid weergegeven. Deze kan uiteen lopen van zo’n 25 Mbps tot meer dan 500 Mbps of zelfs 1 Gigabit per seconde. Uploadsnelheden zijn vaak lager. Net zoals de snelheden uiteenlopen, doen de prijzen dat ook: ze stijgen navenant aan de snelheid van het aanbod. Lagere snelheden worden aangeboden in de vorm van een VDSL-verbinding, hogere snelheden door je lokale kabelbeheerder als kabelverbinding en de allersnelste abonnementen geven je glasvezelinternet, als dat tenminste mogelijk is op jouw adres.
Hoeveel megabit per seconde (Mbps) heb ik nodig?
De downloadsnelheid en uploadsnelheid die jij nodig hebt hangt af van je internetgebruik. Ben je een modale gebruiker die mailt en websites bezoekt, soms wat kijkt via streamingsdiensten maar verder niets ingewikkelds doet, dan volstaat een VDSL-verbinding voor jou. Hiervoor kun je terecht bij een redelijk breed palet aan internet aanbieders. Er is weinig reden voor jou om voor meer te betalen. Speel je echter online games, download of verstuur je veel grote bestanden of wil je met meerdere personen tegelijkertijd verschillende dingen kunnen streamen, dan kom je al snel bij kabelinternet met snelheden boven de 100 Mbps uit. Hierop heeft je kabelbeheerder het alleenrecht, en dat zie je dan ook terug in de prijs. Ben je een echte grootverbruiker, dan is het ook goed om te onderzoeken of er al glasvezelinternet mogelijk is waar jij woont. Dan heb je de best mogelijke en snelste internetverbinding in huis.
Wil ik ook televisie?
Wil je ook televisiezenders ontvangen in huis, dan is het zeker het overwegen waard om dit in één abonnement te combineren met je internetabonnement. Zo ben je doorgaans namelijk goedkoper uit. Kijk daarbij goed naar welke zenders je daadwerkelijk denkt nodig te hebben, zodat je niet onnodig betaalt voor zenders die je helemaal niet gebruikt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal geen televisiesignaal nodig hebt. Veel kan tegenwoordig (terug)gekeken worden via streamingsdiensten, die je al dan niet op je Smart TV of met behulp van een Google Chromecast op je gewone TV-toestel kunt toveren. Het is een manier om wat geld te besparen, maar wel een die kan betekenen dat je bepaalde dingen niet live kunt zien. Dat is een overweging die je voor jezelf moet maken.
Wat wil ik uitgeven?
Internet is een dusdanig vitale dienst, dat het nooit echt goedkoop gemaakt zal worden. Met het bepalen van je budget moet je daar wel rekening mee houden. Het is immers niet realistisch om voor vijf euro in de maand klaar te willen zijn. Maar het is tevens niet per se nodig om ruim 50 euro in de maand te betalen, wat je misschien op dit moment wel doet. Besef wel dat je ook echt minder krijgt voor je geld als je je budget naar beneden bijstelt. Voor rond de 35 euro kun je echter best een goede VDSL-internetverbinding met een (beperkt) TV-pakket krijgen.
Hoe kan ik besparen?
Misschien ben je op zoek naar een internetabonnement omdat je verhuist, of misschien omdat je een manier zoekt om geld te besparen op je vaste lasten. In dat laatste geval zal je merken dat er offers gemaakt moeten worden om tot een echte besparing te komen. Neem je nu internet of internet en televisie af bij je lokale kabelbeheerder (Ziggo of Caiway bijvoorbeeld), dan kun je kijken of je een lagere internetsnelheid kan kiezen of minder of geen interactieve tv. Wil je echter wel vasthouden aan je kabelaanbieder omdat je toch relatief snel internet nodig hebt, dan heb je weinig andere bespaaropties dan om je televisieabonnement eruit te gooien. Je kabelaanbieder heeft nu eenmaal een monopolie op het gebruik van de kabel voor internet. Heb je eigenlijk minder internetsnelheid nodig dan je nu voor betaalt, dan kun je kiezen uit het bredere aanbod van VDSL-aanbieders. Een overstap van je kabelbeheerder naar een aanbieder zoals T-Mobile, Online of Tele2 kan je zeker twee tientjes in de maand schelen.