Menu
Lifestyle / Nieuws

Andere plekken voor zonnepanelen

Negen van de tien keer zien we zonnepanelen op daken. Dit is vaak de meeste efficiënte plek en de plek waar zonnepanelen het minst in de weg staan. Heb jij vooral schaduw op het dak, maar wil je wel graag profiteren van zonne-energie? Daar zijn alternatieven plekken voor. Bekijk hier drie andere plekken voor zonnepanelen op of rondom je woning.

  1. Zonnepanelen als zonneschermen

Een win-win situatie creëer je door aan je woning een dak van zonnepanelen te maken, boven je terras of veranda. Je hebt een fijne schaduwplek in je tuin én je wekt tegelijkertijd groene energie op. Het is wel belangrijk om een hellingshoek in het dakje aan te brengen, zodat de zonnepanelen een ideale stand tot de zon hebben. Wat de ideale stand tot de zon is, dat is per woning verschillend. Een zonnepanelen specialist kan je hierover adviseren.

Dit dakje kan je op ieder niveau van je huis aanbrengen. Wanneer je dak een groot deel van de dag in de schaduw ligt, is de kans groot dat de twee andere zijden van je woning wel veel zon opvangen. Plaats in dit geval zonnepanelen boven je ramen. Hierdoor weer je de zon uit je slaapkamer en wek je groene energie op.

  1. Zonnepanelen op carport

Het bovenstaande trucje kun je ook toepassen op een carport. Wanneer jij jouw auto graag wilt beschermen tegen het Hollandse weer, maar je hebt geen garage, dan biedt een carport uitkomst. Op Homedeal zie je prijsgidsen met wat het laten bouwen van een carport gemiddeld kost. Kies je voor een licht hellend dak, dan passen zonnepanelen hier perfect op. Heb je een elektrische auto, dan kun je die direct opladen met je eigen groene stroom.

  1. Zonnepanelen smartflower

Tot slot is er iets nieuws op de markt, de smartflower. De smartflower is een paal in de tuin waar zonnepanelen in een bloemvorm op bevestigd zijn. Het is wel een flink bouwwerk, uitgeklapt neemt de smartflower tot wel 18 m2 in beslag. Door deze ruimte is de smartflower in staat om de hele dag met de zon mee te draaien. Dit zorgt voor een optimaal rendement, dat kan oplopen tot wel 40% extra rendement in vergelijking tot stilstaande zonnepanelen. Nu is de smartflower nog een flinke investering, maar dit soort nieuwe ontwikkelingen zijn zeker interessant om in de gaten te houden met de dalende prijzen van zonnepanelen.