Menu
Entertainment / Games / Lifestyle bulk

Hoe het internet spelletjes compleet heeft veranderd

Spelletjes zijn zo oud als de mensheid. En door de verschillende culturen die ze spelen, tijdens verschillende tijdperken en met verschillende materialen, zijn spelletjes in de afgelopen eeuwen enorm veranderd. Maar als er één fenomeen is dat het spelen van spelletjes echt heeft veranderd, is het wel het internet.

De (iets) oudere generaties kunnen zich nog voor de geest halen hoe de wereld eruitzag voordat internet zijn intrede deed. We deden de boodschappen nog zelf, recepten haalden we uit het kookboek en films en het nieuws keken we op televisie. Bankafschriften en belastingaanslagen ontvingen we in de brievenbus en bellen deden we naar huistelefoons. We gebruikten wegenkaarten om op onze bestemming aan te komen en kochten cd´s of maakten tapes van cassettebandjes. Maar als er iets is dat echt fundamenteel veranderd is door het internet, dan zijn het wel spelletjes. En dat komt vooral door vier aspecten.

Wie spelletjes speelde in de generaties van vóór het internet, zal met weemoed terugdenken aan de lange avonden rond de tafel met een bordspel in het midden. Oudere generaties zullen zeggen dat spelletjes – en mensen in het algemeen – socialer waren voor de komst van het internet. Maar niets iets minder waar: het internet heeft er juist voor gezorgd dat spelletjes socialer zijn geworden. Je kan je via elk spel op de Playstation, Xbox of computer tegenwoordig verbinden met spelers van over de hele wereld, met ze praten en chatten.

Daarnaast is er meer keuze. Waar je het vroeger, of zelfs al in de tijd van de computer maar nog vóór het internet, moest doen met wat de gamewinkel je te bieden had, kan je in een paar klikken kiezen uit een enorme verzameling spellen. Het beste voorbeeld hiervan zijn de online gokkasten: je kent misschien wel de klassieke fruitmachine uit de kroeg met de fruitsymbooltjes. Op internet is dit spel in duizenden versies te spelen, met verschillende thema´s in de Online Casinos.

Spelletjes zijn ook toegankelijker geworden dankzij het internet. Dit heeft deels met de keuzemogelijkheid te maken, maar ook met het feit je, bijvoorbeeld in het geval van liefhebbers van spelletjes op de kermis of in speelhallen, niet meer gebonden met aan openingstijden. Het internet heeft immers ook geen openingstijd: je kan op elk moment de computer (of tegenwoordig de smartphone) aanzetten en surfen naar een spelletjessite en spelen wat je wil. Bijkomend voordeel: je hoeft ook niet te wachten tot iemand anders klaar is – er is altijd plaats voor nieuwe spelers!

Toegegeven, het laatste aspect zit hem in de software en computers, maar die zijn vooral zo ontwikkeld dankzij het internet. En die software heeft het mogelijk gemaakt dat spelletjes op de meest spectaculaire manier ontwikkeld kunnen worden. Neem het voetbalspel Fifa als voorbeeld: elk jaar kijken spelers weer reikhalzend uit naar hoe echt de voetballers in het computerspel er dit keer weer uitzien. Hele digitale universums worden gecreëerd in de huidige generaties, universums die gamers soms beter kennen dan de weg naar huis. Spelletjes spelen in de tijd van het internet: inloggen voelt voor sommigen aan als thuiskomen.