Het belang van budgetteren

Het belang van budgetteren

Hoe we omgaan met ons geld is bepalend voor de loop van ons leven. Wordt er op bepaalde gebieden te veel uitgegeven, dan ontstaan er op andere gebieden tekorten. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om budgetten te bewaken wanneer het gaat om risicovolle ondernemingen, grote investeringen of kritieke financiële situaties. Dit alles maakt het dagelijkse budgetteren niet alleen belangrijk, maar ook gewoon ontzettend handig. Je weet namelijk precies welke financiële middelen er binnenkomen, en welke er waaraan besteedt worden. Maar wanneer is budgetteren nu echt belangrijk? We leggen het je graag uit.

Investeren en ondernemen

Budgetteren is natuurlijk kritiek onderdeel van het ondernemen; en ondernemen komt in alle vormen en maten. Of het nu gaat om het runnen van een eigen bedrijf, of het investeren in een nieuw project zoals bijvoorbeeld de bouw van een huis. Laten we het laatste als voorbeeld gebruiken. Wanneer je investeert in de bouw van een huis, moet je vooraf natuurlijk weten welke bedrag je aan deze onderneming kwijt denkt te zijn. Om dit bedrag goed in te kunnen schatten moet je voldoende onderzoek doen, en weten waar je aan begint. Wat is de prijs van een nieuwe badkamer bijvoorbeeld, welke materialen worden er gebruikt, waar komen deze materialen vandaan en hoeveel kost de juiste aannemer? Al dit soort kosten worden opgenomen in een budgetplan; inclusief de kosten die vooraf wellicht niet verwacht waren zoals bijvoorbeeld het inschakelen van een tweede aannemer, het bestellen van materialen in het buitenland of het repareren van een lekkage. Een goed budget geeft ruimte voor alle situaties; en dus ook de situaties die op het eerste moment niet voorzien waren.

De maandelijkse lasten

Hoewel je jezelf waarschijnlijk goed voor kunt stellen dat budgetteren belangrijk is voor ondernemers en investeerders, is dit hetzelfde voor het gewone woon-, werk- en leefpatroon. Hier worden dan ook vaak handige huishoudboekjes voor gebruikt. Voor de beste huishoudboekjes kun je terecht bij financer.com. Hier vind je een super handig overzicht met de beste huishoudboekje apps, beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid, prijs en mogelijkheden. In het huishoudboekje kun je precies zien wat je maandelijkse inkomsten zijn van bijvoorbeeld je werk, en waar de uitgaven vervolgens naartoe gaan: boodschappen, huur, school en ga zo maar door. Dit inzicht is, net als wanneer het om het ondernemen en investeren gaat, essentieel om niet voor financiële verrassingen te komen staan. Je weet precies waar je speelruimte zit, en kunt deze altijd inzetten in geval van nood. Je weet waar te besparen, om op deze manier te kunnen sparen. En zo kun je eindelijk die rondreis naar Zuid Afrika eens maken!