Menu
Gezondheid / Ziektebeelden

De beste tips om een terugval bij een verslaving te voorkomen

De beste tips om een terugval bij een verslaving te voorkomen

Het komt natuurlijk vaak voor: een terugval bij een verslaving. Sommige mensen zijn nu eenmaal snel weer terug bij hun verslavingen. Echter is dit natuurlijk iets dat je absoluut moet zien te voorkomen als je afgekickt bent, want anders begint het probleem weer helemaal van vooraf aan. Maar wat kun je eraan doen om een terugval te voorkomen? Er zijn een aantal tips die je hiervoor kunt gebruiken. Welke tips dit zijn? Wij zetten er hieronder een aantal voor je op een rij.

Blijf in verbinding met mensen

Om een terugval te kunnen voorkomen, is het goed om in de eerste fase na het afkicken vooral veel in verbinding te blijven met mensen. Zorg ervoor dat je niet hele lange tijden steeds alleen bent, maar zoek juist mensen op. Je familie, vrienden en andere goede kennissen bijvoorbeeld. Door in verbinding te blijven met mensen zullen jouw gedachtes hiernaar toe gaan en dit is goed. Je hebt vast genoeg mensen om je heen die maar al te blij zijn dat je bent afgekickt, dus een goede connectie houden is hierbij belangrijk. Bovendien kunnen zij jou sneller helpen, mocht je wel in de verleiding komen.

Blijf in verbinding met mensen

Verander de omgeving

Ben jij verslaafd geraakt aan drugs, alcohol, roken of bijvoorbeeld gamen? Dan is het goed mogelijk dat je dit bijvoorbeeld veel op je eigen kamer hebt gedaan. Als er een bepaalde plek is waar je veel bezig bent geweest met jouw verslaving, kan het goed zijn om de omgeving te veranderen. Op deze manier denk je ook niet steeds terug aan de verslaving en zal het makkelijker worden om de knop echt om te zetten. Probeer een compleet nieuwe uitstraling te geven aan de betreffende ruimte, zo begin je helemaal nieuw.

Vraag hulp

Het is natuurlijk goed mogelijk dat je het soms even lastig hebt. Als dit het geval is, vraag dan vooral om hulp. Er zijn in je omgeving vast genoeg mensen die bereid zijn om je te helpen. Ook is het uiteraard een optie om professionele hulp te zoeken als je bang bent dat je weer een terugval gaat krijgen. Kijken op www.connection-sggz.nl kan dan een goed idee zijn. Professionals die jou kunnen helpen bij een terugval hebben het ongetwijfeld wel eens meegemaakt en weten dus precies wat zij kunnen doen om jou te helpen. Mocht je steeds vaker in de verleiding komen om weer toe te geven aan je eerdere verslaving, dan kan professionele hulp inschakelen zeker slim zijn.

Beoefen je hobby’s of zoek een nieuwe hobby

Om een terugval te voorkomen moet je zoveel mogelijk bezig zijn met leuke dingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je hobby’s. Heb je deze niet? Dan kan het goed zijn om een nieuwe hobby te zoeken. Dit kan natuurlijk van alles zijn, ga op zoek naar iets dat goed bij jou past. Door een hobby te beoefenen zal je met je gedachten even helemaal ergens anders zijn en dit is natuurlijk bevorderlijk om een terugval te voorkomen.

Het is zeker mogelijk om een terugval bij een verslaving te voorkomen. En nee, dit is echt niet altijd makkelijk. Echter ben je niet voor niets afgekickt, dus probeer dit zo te houden. Hier zal je namelijk alleen maar profijt van hebben en het zal jouw leven zeker verbeteren!