Menu
Lifestyle

Alles over smart home toepassingen in huis

Is jouw huis slim, of is het gewoon een stapel bakstenen op elkaar? Je hoort, leest en ziet steeds meer over de smart home maar wat betekent het eigenlijk? En welke toepassingen zijn echt nuttig in gebruik? We duiken in de zin en onzin van slimmer wonen. Wordt het tijd om jouw huis een lesje te leren?

Wat is een smart home eigenlijk?

Onder een smart home verstaan we een huis dat via het internet verbonden is met diensten en uitgerust is met apparaten die (voor een deel) zelfstandig functioneren. Denk aan lampen die inschakelen als het donker wordt of een thermostaat die lager gaat als je de woning verlaat. Het concept smart home komt voort uit domotica woningen waar bijvoorbeeld shutters hangen die automatisch sluiten als het donker wordt. Zo hoeven hulpbehoevende personen niet zelf de raamdecoratie te bedienen.

Slimme mensen wonen in een smart home

Als jouw huis slim is, hoef je dan zelf niet meer na te denken? Laat we het zo stellen; je kunt meer tijd aan andere zaken besteden die belangrijk voor je zijn. Je maakt slimme keuzes over handelingen die je liever zelf doet of uitbesteedt. En op ieder moment want jij blijft natuurlijk de baas over je huis, ongeacht hoe slim je de woning gaat maken. Als je energie kunt besparen en de woning aangenamer en veiliger kunt maken, dan woon je prettiger. En dat is eigenlijk heel slim!

Slimme mensen wonen in een smart home

Je hoeft niet alles slim te maken…

Het is geen kwestie van zwart of wit, alles of niets. Een smart home bouw je net zoals een normaal huis van de grond af naar het dak. Zo zul je naast je normale WiFi router waarschijnlijk een centrale hub installeren zoals de TaHoma van Somfy of de Nest Hub van Google. Hue verlichting werkt ook met een eigen aansturing die je weer kunt koppelen aan andere delen van je smart home. Zie het als bakstenen maar dan met een stekker of batterij. Als je rustig jouw slimme woning ziet groeien dan hoeft het ook niet zo ingewikkeld te zijn.

Maar het kán wel!

Uiteindelijk kun je enorm veel in huis automatiseren. Zo kun je de lampen laten reageren op een lichtsensor. Als het buiten donker wordt gaan binnen de lampen aan. En als de verlichting ingeschakeld wordt dan kun je de gordijnen in huis vanzelf laten sluiten. Zo werken de Hue lampen perfect samen met de PoweredBlinds raamdecoratie via het io-homecontrol protocol. Het is als een keten van mogelijkheden waarbij je kiest wat voor jouw leefstijl het meest interessant is. Wil je een magnetron waar je tegen kunt praten? Die heeft Amazon ontwikkeld, bijvoorbeeld voor ‘handsfree’ stamppot opwarmen en andere zaken.

Slimme speakers luisteren niet altijd

Als je benieuwd bent naar de privacy in combinatie met een smart home dan kunnen we je geruststellen. Tenminste, zolang je producten gebruikt van gerenommeerde merken. Zo luisteren smart speakers altijd mee maar ze slaan niets op voordat ze geactiveerd worden met een commando als “Ok Google” of “Hey Siri”. Als je bepaalde informatie niet wilt delen dan kun je een aantal instellingen uitschakelen in de bijbehorende apps. Met name Apple is erg streng wat betreft privacy. Hierbij moet je zelf wel ‘slim’ genoeg zijn om verantwoord om te springen met wachtwoorden en beveiliging.