Menu
Lifestyle

Koopkrachtdaling: zo minimaliseer je het

Koopkrachtdaling zo minimaliseer je het

Volgens de Europese Centrale Bank bedraagt de ideale inflatie voor economische groei ongeveer twee procent. Jarenlang heeft deze instantie allerlei kunstgrepen moeten uitvoeren om te zorgen dat de daadwerkelijke inflatie niet lager zou zijn. Halverwege 2021 keerde echter het tij vrij plotseling. Mede door de economische opleving na de corona steeg de vraag naar diverse grondstoffen, materialen en producten. De inflatie in juli 2022 bedroeg ruim tien procent, onder andere door boodschappen die duurder zijn geworden en stijgende prijzen van brandstoffen en energie. Hoe kunnen mensen voorkomen dat ze sterk inleveren qua koopkracht, of zelfs in de financiële problemen komen?

Minder geld uitgeven

De simpelste manier om te bezuinigen, is gewoonweg minder uitgeven. Toch vinden veel mensen het moeilijk dit in de praktijk te brengen. Ons brein in nu eenmaal sterk gericht op beloning, en dingen niet meer kunnen kopen of doen voelt als jezelf tekort doen. Toch is het verstandig om heel rationeel door de zure appel heen te bijten. Onder andere door gericht boodschappen te doen met een lijstje, te letten op aanbiedingen en impulsaankopen te voorkomen. Daarnaast kunnen mensen flink besparen op hun energielasten door de thermostaat minder hoog te zetten, wat korter te douchen, radiatoren dicht te draaien in ruimtes waar ze niet zijn en de cv-ketel goed in te stellen. Spring tot slot eens wat vaker op de fiets in plaats van in de auto, dat is ook nog eens beter voor de gezondheid.

Minder geld uitgeven

Bezuinigen door te investeren

Naast de hierboven genoemde ‘gratis’ tips om te besparen, kan het nodig zijn om te investeren voordat je kunt bezuinigen. Denk aan de aanschaf van een elektrische fiets om een auto te vervangen, of verduurzaming van de eigen woning. Niet genoeg spaargeld voor grote aankopen? Omdat je met dergelijke investeringen momenteel een hoop kunt besparen en de rentes nog relatief laag zijn, kan geld lenen ervoor zelfs interessant zijn. Voor dergelijke aankopen kiezen mensen meestal voor een persoonlijke lening met een vaste looptijd en rente.

Inkomsten verhogen

Naast het snijden in de kosten, kunnen mensen natuurlijk ook kijken naar hun inkomsten. Zijn er mogelijkheden om deze te verhogen, of extra aan te vullen? Bijvoorbeeld door meer te gaan werken, te vragen naar een andere functie bij de werkgever of door een loonsverhoging te bedingen? Ook kan het in de krappe arbeidsmarkt een optie zijn te kijken naar vacatures bij andere werkgevers. Veel bedrijven zitten echt te springen om mensen, en proberen daarom met net een wat hoger dan gemiddeld loon of betere arbeidsvoorwaarden nieuwe medewerkers te trekken.

De koopkrachtdaling is uiteraard vervelend. Toch is het goed om te onthouden dat economieën in het verleden altijd een op- en neergaande tendens hebben gekend. Mogelijk breekt er nu een economisch gezien mindere tijd aan, maar ook deze zal weer voorbijgaan. Het is vooral zaak goed op de eigen financiën te blijven letten om problemen te voorkomen.