Menu
Overig / Sport / Uitgelicht

Cambridge wint 158ste Boat Race

Het universiteitsteam van Cambridge heeft vandaag de 158ste editie van Boat Race gewonnen. De prestigieuze race die jaarlijks op de Theems gehouden wordt verliep niet zonder incidenten en er moest zelfs een herstart aan te pas komen.

 

Oxford ging aan de leiding en leek de race, die 7 kilometer lang is, aardig onder controle te hebben tot er ineens een illegale zwemmer de wedstrijd verstoorde. Hoewel de indringer net niet in aanraking kwam met een van de boten werd hij niet veel later opgepakt door de Engelse politie. De wedstrijdleiding besliste dat er een herstart moest volgen en dat kwam voor het team van Cambridge zeker niet slecht uit.

 

Pech voor Oxford
Vlak na de herstart ging het opnieuw flink mis en zagen de tienduizenden toeschouwers dat beide boten met elkaar in aanraking kwamen. Voor Oxford, dat na de eerste start nog riant aan de leiding ging, was het drama compleet toen bleek dat er één blad was afgebroken van een van de riemen. De wedstrijd was over en Cambridge vaarde zonder problemen naar de finish.

 

Cambridge vergroot voorsprong
Na de 158ste editie gaat Cambridge nog steeds aan de leiding met 81 overwinning. Oxford won de andere 76 edities. In 1877 bleef de strijd onbeslist omdat de scheidsrechter onder een struik lag te slapen tijdens de finish.

 

Nederlanders
Voor de derde maal in de geschiedenis van de Boat Race deed er een Nederlander mee. De 29-jarige, Roel Haen maakte deel uit van het verliezende universiteitsteam van Oxford. Gerritjan Eggenkamp maakte in 2002 als eerste Nederlander deel uit van de winnende Oxford boot. In 2010 was Sjoerd Hamburger de tweede Nederlander die uitkwam in tweestrijd tussen Oxford en Cambridge. Ook hij maakte deel uit van de Oxford boot en ook die editie werd gewonnen. in 2010 mocht Hamburger opnieuw plaats nemen maar helaas moest de overwinning toen aan Cambridge gelaten worden.