Menu
Sport / Uitgelicht / Voetbal

Messi voor de vierde maal beste van de wereld

Lionel Messi is maandag avond tijdens het voetbalgala in Zürich voor de vierde maal op rij uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld. De kleine Argentijn, eindigde boven Christiano Ronaldo en Andres Iniesta, die beide beduidend minder stemmen kregen. Robin van Persie eindigde op de negende plaats als beste Nederlander. De spits die met ingang van dit seizoen voor Manchester United uitkomt, kreeg alleen van Wesley Sneijder het maximale aantal punten.

 

Dat de belangrijkste individuele voetbalprijs opnieuw naar Leo Messi ging was eigenlijk geen verrassing. Hoewel de Argentijn vorig jaar met Barcelona de Super Copa, het wereldkampioenschap voor clubteams en de Copa del Rey won moesten hij en zijn Barca collega’s de landstitel aan Real Madrid later en in de Champions League ging het in de halve finale mis tegen Chelsea.

 

Recordman
Dat Messi toch heeft gewonnen heeft alles te maken met zijn spel en de vele records die hij opnieuw wist te verbreken. Er zijn maar weinig records die Messi vorig jaar niet heeft gebroken. Nog nooit scoorde een speler zo vaak in de Champions League of in de eigen competitie. Als kers op de taart nam Messi ook nog even het stokoude record van Gert Muller over door in het jaar 2012 maar liefst 91 doelpunten te maken.

 

Best of the rest
Christiano Ronaldo die wel kampioen werd met Real Madrid en ook in de halve finale van de Champions League werd uitgeschakeld, scoorde beduidend minder goals en heeft ook nog altijd zijn wat arrogante imago tegen. Andres Iniesta die derde werd, had op basis van gescoorde doelpunten de prijs nooit kunnen winnen. Hij maakte bij lange na niet eens de helft van de goals van Messi of Ronaldo, maar hij werd wel opnieuw Europees kampioen met Spanje. Hij werd verkozen tot beste speler Europa en ook tot beste speler van het Europees Kampioenschap, en ook is hij al jaren de voetballende kracht samen met zijn collega Xavi Hernandez.

 

Andere prijzen
Vicente del Bosque werd door de Fifa uitgeroepen tot trainer van het jaar. De Spaanse oefenmeester wist met La Roja, na het WK ook het EK te winnen. Hij versloeg Joseph Guardiola en José Mourinho, die overigens niet op het gala aanwezig was. De fantastische treffer van Miroslav Stoch werd door de Fifa uitgeroepen tot doelpunt van het jaar. De ex-speler van Twente ontving hiervoor de Ferenc Puskas Award. De prijs voor beste trainer bij de vrouwen ging naar Pia Sundhage. De Amerikaanse Abby Wambach werd verkozen tot beste vrouwelijke voetballer. Er werd nog een oeuvreprijs uitgereikt aan Franz Beckenbauer en de fairplayprijs ging naar de voetbalbond van Oezbekistan.