Menu
Schaatsen / Sport / Uitgelicht

Nederlands succes in Moskou

De Nederlandse schaatsploeg heeft tijdens de WK allround in Moskou uitstekende zaken gedaan.

 

Bij de vrouwen was het Ireen Wüst die voor de derde maal in haar loopbaan wereldkampioen allround werd. Wüst die als nummer twee aan de slotafstand begon (5 kilometer) moest twee tellen goed maken op de Canadese Christine Nesbitt. Daarnaast moest de Brabantse ook nog de 5km specialist uit Tsjechië Martina Sablikova in de gaten houden. In de slotrit reden Wüst en Sablikova tegen elkaar en de Nederlandse had het niet veel beter kunnen doen.
 
Hoewel Sablikova de rit en de afstand won gaf Wüst slechts enkele seconde toe en verzekerde ze zichzelf van de eindoverwinning in Moskou. Martina Sablikova pakte het zilver en Christine Nesbitt, die vorige maand nog tweede werd tijdens het WK sprint mocht het brons in ontvangst nemen.

 

Mannen maken het feest compleet

 

Bij de mannen werd schaatsfenomeen Sven Kramer voor de vijfde maal wereldkampioen allround. In de afsluitende 10 kilometer wist hij in een onderling duel af te rekenen met land- en ploeggenoot Jan Blokhuijsen. Kramer won de langste afstand van het weekend in een tijd van 13.08,76. Blokhuijsen eindigde op de tweede plaats en pakte daarmee ook de zilveren medaille in het eindklassement. Op het podium stond ook nog een derde Nederlander want Koen Verweij wist tijdens de 10 kilometer zijn derde plaats met succes te verdedigen.
 
Al met al een succesvol schaatsweekend met twee keer goud (Ireen Wüst en Sven Kramer) en een zilveren en bronzen plak voor Jan Blokhuijsen en Koen Verweij.