Menu
Binnenland / Sport / Uitgelicht / Voetbal

Overlijden grensrechter schokt Nederland

Door heel ons land is geschokt gereageerd op het overlijden van Richard Nieuwenhuizen. De man die zondag als grensrechter fungeerde tijdens de wedstrijd Buitenboys B3 uit Almere en Nieuw-Sloten B1 uit Amsterdam, werd na de wedstrijd zo ernstig mishandeld dat hij overleed in het ziekenhuis.

 

Dat er een grensrechter was aangevallen door drie jeugdspelers van het uitspelende Nieuw-Sloten werd zondag, al vrij snel bekend. Het leek er zelfs op dat de man er redelijk goed vanaf was gekomen. Hij kon uiteindelijk zelf opstaan. Niet veel later ging het helemaal mis, toen Richard Nieuwenhuizen plotseling in elkaar zakte. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en de diagnose loog er niet om: ernstig hersenletsel.

 

Het aller ergste gebeurde. Tot overmaat van ramp overleed Richard Nieuwenhuizen gister op 41-jarige leeftijd in bijzijn van zijn familie in het ziekenhuis. De man die zijn vrije zondagmiddag opofferde om te vlaggen bij een voetbalwedstrijd van zijn zoontje. Wat er precies gebeurd is is nog niet duidelijk. Het onderzoek is immers nog in volle gang. Wel is bekend gemaakt dat de drie verdachten inmiddels vastzitten en door hun club van de ledenlijst zijn geschrapt.

 

Maatschappelijke discussie
Door heel Nederland is geschokt gereageerd en de discussie over normen en waarden laait direct weer op. Hoewel er wekelijks in het voetbal veel geweld is gaan de problemen veel verder dan alleen de voetbalvelden. Ook ambulance personeel dat alleen maar dient om te werken wordt steeds vaker uitgescholden of zelfs mishandeld. Bus, trein en trambestuurders zijn hun leven vaak niet meer zeker en het geweld blijft alleen maar toenemen. Tot overmaat van ramp lijkt de leeftijd van de daders steeds lager te worden.

 

Wat nu?
De KNVB is nog in overleg met verschillende partijen hoe er aankomend weekend stil kan worden gestaan bij het overlijden van Richard Nieuwenhuizen. Vorig week werd er al massaal stil gestaan bij de ziekte “Kanker” die ook door veel mensen worden misbruikt bij ordinaire scheldpartijen. Het is duidelijk dat een groot gedeelte van de jeugd gewoon geen gezag meer accepteert.

 

De profs hebben een voorbeeldfunctie
Ook op televisie zien ze wekelijks hoe het niet moet en krijgen ze structureel het verkeerde voorbeeld te zien. Ook de toppers op aarde moeten gaan realiseren dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Of het nu gaat om het uitdoen van een shirt bij een doelpunt, het belagen van de scheids of grensrechter bij een verkeerde beslissing, of het gemekker van al die trainers tegen de vierde man, het moet stoppen. De duur betaalde profs hebben een voorbeeldfunctie maar het gedrag wordt steeds stuitender en de jeugd ziet dat elke week weer gezellig met het bord op schoot. Hoe goed je opvoeding ook is, als je week in week uit je favorieten speler zich ziet misdragen ga je als 12-jarige op ten duur misschien ook wel twijfelen.