Menu
EK 2012 / Sport / Uitgelicht / Voetbal

Spanje schrijft geschiedenis

Het Spaanse voetbalelftal is gister in het Oekraïense Kiev, Europees kampioen geworden. In de finale werd Italie met 4-0 aan de kant gezet. De prestatie is uniek want nog nooit wist een land twee maal achter elkaar het EK te winnen. De Europese titel betekende ook de derde grote prijs op rij en ook dat betekende een nieuw record. Spanje won twee jaar geleden in Zuid-Afrika ook het Wereld Kampioenschap door in de finale Nederland te verslaan.

 

Over de wedstrijd zelf valt genoeg te vertellen maar in feite is het gewoon een herhaling van zetten. Spanje kreeg dit toernooi veel kritiek. Ze speelde de bal rond om het rondspelen er zat veel te weinig diepgang in het spel en het team van Del Bosque speelde doodleuk zonder spits. In de wedstrijden voorafgaand aan de finale kon Spanje de criticasters nog niet de mond snoeren maar naar gisteravond zullen er toch weinig mensen zijn die nog twijfelen aan La Roja.

 

Spanje staat op
De bal werd weer lekker rond getikt en voor de verandering leverde het ook nog eens kansen op. Het duurde dan ook niet lang voordat David Silva na een prachtige aanval de 1-0 maakte met zijn hoofd. Nog voor rust werd het 2-0 door Jordy Alba. De nieuwe aankoop van Barcelona kreeg de bal mee van zijn nieuwe ploeggenoot Xavi en maakte daarna koelbloedig af.

 

Wedstrijd definitief beslist door blessure Motta
Toen Italie in de tweede helft al drie maal gewisseld had en Thiago Motta uitviel was de wedstrijd definitief over. Fernando Torres maakte daarna ook nog de 3-0 en niet veel later gaf hij ook zijn ploeggenoot bij Chelsea, Juan Mata een niet te missen kans op de 4-0. Hoewel Italië een erg sterk toernooi speelde kwamen ze in de finale duidelijk te kort. Ze waren gewoon weg niet opgewassen tegen het snelle combinatie spel van de Spanjaarden.

 

Einde aan boeiend toernooi
Met het uitreiken van de beker is er een einde gekomen aan het EK waar veel Nederlanders toch met gemengde gevoelens op terug zullen kijken. Het was zeker geen saai toernooi maar het presteren van onze eigen jongens was natuurlijk teleurstellend. Het eerst volgende grote toernooi is alweer over twee jaar. Dan is het de beurt aan Brazilië om het Wereld Kampioenschap van 2014 te organiseren.