Menu
Sport / Uitgelicht

Zonderland en Kromowidjojo beste sporters van Nederland

Turner Epke Zonderland en zwemster Ranomi Kromowidjojo zijn opnieuw uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Beide sporters die opzien baarde tijdens de Olympische Zomerspelen in Londen, wonnen de prijs vorig jaar ook al. De winnaars werden gekozen door een vakjury in combinatie met stemmen van collega’s.

 

Epke Zonderland heeft zijn prijs vooral te danken aan zijn fantastische prestatie in Londen, waar hij Olympisch kampioen werd bij het onderdeel rek. Doordat hij met een nog nooit eerder vertoonde oefening de gouden plak wist binnen te slepen, was hij zowel nationaal als internationaal dagenlang het gesprek van de dag. Zonderland versloeg onder andere Dorian van Rijsselberghe en schaatser Stefan Groothuis.

 
Golden Girl
De uitverkiezing van Ranomi Kromowidjojo is even minst verrassend te noemen. De golden girl van Londen, pakte goud op de 50 meter en de 100 meter. Daarnaast pakte ze ook nog een medaille met de estafette ploeg. Kromo versloeg onder andere Marianne Vos en tijdens haar dankwoord kon ze het niet nalaten de vertrekkende trainer Jacco Verhaeren uitvoerig te bedanken.

 
Overige prijzen
De hockeysters werden dankzij het prolongeren van hun Olympische titel in Londen, uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Daniël Knibbeler, die werkt als trainer van Epke Zonderland is de trainer van het jaar geworden. De prijs voor de sporter van het jaar met een handicap is toebedeeld aan Atlete Marlou van Rhijn. De golden babe van de Paralympics won goud en zilver. BMXster Laura Smulders is verkozen tot talent van het jaar.