Menu
Binnenland / Opmerkelijk / Uitgelicht

Project X-feest woord van het jaar

Het woord Project X-feest is verkozen tot woord van het jaar. Dat nieuws maakte uitgever Van Dale dinsdag bekend. Maar liefst 17% van de 22.000 stemmen gingen naar het woord dat dit jaar veel commotie opleverde in de Nederlandse samenleving.

 

Het woord komt af van de gelijknamige film Project X. In de film organiseert een impopulaire jongen een feest als zijn ouders een paar dagen weg gaan. Omdat het op het feest zo’n 1500 man afkomen loopt het al vrij snel helemaal uit de hand. Niet alleen het ouderlijke huis wordt afgebrand maar ook de rest van de buurt komt niet ongedeerd uit de lange luidruchtige nacht.

 
Project X Haren
Hoewel de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, werd het woord Project X pas echt een begrip toen er in het Groningse Haren een Project X feest helemaal uit de hand liep. Een meisje dat haar verjaardag met haar vrienden wilden vieren, vergat het feest op Facebook de status “prive” mee te geven en binnen no time waren er al duizenden mensen uitgenodigd. Ondanks de aanwezigheid van ME en politie ging het toch mis. Er vonden rellen plaats, er werd een auto in de brand gestoken en een supermarkt werd geplunderd.

 
Maatschappelijke discussie
De gebeurtenissen in Haren leverde ook een grote maatschappelijke discussie op zoals dat wel vaker gebeurd als er iets ernstig mis gaat. De discussie over normen en waarden en het gebruik van Social Media zal zeker hebben bijgedragen aan de uitverkiezing van het woord Project X-feest als woord van het jaar.