Menu
Digitaal / Uitgelicht

Mister Apple “Steve Jobs”

Steven Paul Jobs geboren in San Francisco op 24 februari 1955 was medeoprichter en topman van Apple Inc.

 

Naast het werk bij Apple zat Steve Jobs ook in de raad van bestuur van  Pixar Animation Studios. Dit werk hield op toen de studio in 2006 werd overgenomen door Walt Disney.  Jobs zou symbolisch maar één euro per jaar verdienen, maar verdiende met zijn aandelen ongeveer 650 miljoen dollar wat hem in 2006 de titel van de meestverdienende directeur in de Verenigde-Staten opleverde.

 

 Begin carrière 

 

Steve is geadopteerd door een familie uit Mountain View, en leerde daar al snel zijn beste vriend Steve Wozniak kennen. Op 3 januari 1977 richt Jobs zijn eigen Apple Computer op. Dit doet hij samen met zijn vriend Steve Wozniak en Ronald Wayne. In 1985 verlaat Jobs, Apple, omdat hij geen leidinggevende functie meer mocht hebben van het bestuur van Apple Inc. Hij richtte toen zelf NeXT op, dat ook gesloten software op de markt bracht. NeXT werd in 1997 overgekocht door Apple en Jobs, kwam weer terug als CEO  interim. Later toen zijn voorganger voor deze functie ontslagen werd, kwam Jobs geheel terug bij Apple. Hij verdiende symbolisch één dollar als loon.

 

Steve stond bekend als een bemoeial en had zo zijn eigen voorkeuren. Het was een echte perfectionist die tot in detail het uiterlijk van bijvoorbeeld de verpakking van het product bepaalde. Ook had de topman altijd zijn eigen stijl qua kleding. Zo droeg hij altijd een zwarte coltrui met een spijkerbroek, zelfs bij belangrijke zaken en afspraken. In 2007 kwam Jobs met het idee schoolboeken digitaal te gaan gebruiken. Zo had hij een systeem bedacht om de boeken steeds digitaal up te daten. Daar kwam I-Tunes uit voort.

 

Mindere tijden

 

In 2004 krijgt Steve problemen met zijn gezondheid. Er wordt een speciale vorm van alvleesklierkanker bij hem geconstateerd dat zonder chemotherapie of bestraling kon genezen. In september 2004 gaat Steve weer aan de slag bij Apple.

 

Op 16 december 2008 wordt er bekend gemaakt dat de Apple man niet meer zou spreken op de Macworld Conference & Expo van januari 2009. Er kwamen vele speculaties dat het iets te maken zou hebben met de gezondheid van Steve Jobs. Op 5 januari 2009 maakt Steve zelf bekend dat hij lijdt aan een ziekte waardoor hij enorm zal gaan afvallen. Een paar dagen later meldt Steve dat hij tot eind juni 2009 uit de running zou zijn, omdat de ziekte ernstiger leek als gedacht. Hij onderging in die tijd 2 levertransplantaties. Op 29 juni 2009 keert Jobs terug op zijn oude plek bij Apple en hervat zijn werk.

 

Anderhalf jaar later in januari 2011 kondigt Jobs aan dat hij wederom zich terugtrekt uit het bedrijf, de reden is onbekend. Tim Cook nam op dat moment zijn functie over. Op 5 oktober 2011 bericht de directie van Apple dat Steve aan alvleesklierkanker is overleden.

 

Hij had samen met zijn vrouw 3 kinderen, en één kind uit een eerder huwelijk.

 

“One more thing…”