Menu
Binnenland / Politiek / Uitgelicht

Jan Peter Balkenende

Jan Pieter Balkenende met de roepnaam Jan Peter, is een Nederlands CDA politicus. Hij was vanaf 2002 tot en met 2010 Minister President van Nederland. 

 

Jan Peter werd geboren op 7 mei 1956 en groeide op in een gereformeerd gezin in Zeeland. Hij studeerde aan het Christelijk Lyceum van Zeeland, waar hij zijn diploma atheneum behaalde. Daarna ging hij verder op de Vrije Universiteit van Amsterdam en haalde zijn examen Geschiedenis en Nederlands Recht. Van 1982 tot en met 1998 was Balkenende gemeenteraadslid van Amstelveen, hiermee begon hij zijn politieke carrière. Ook werd hij in deze tijd gepromoveerd tot doctor rechtsgeleerdheid en ging hij parttime les geven ‘christelijk sociaal denken’ aan het VU in Amsterdam.

 

In 1998 trad Balkenende in de tweede kamer en werd in 2001 fractievoorzitter van de politieke partij het CDA. Het jaar daarna werd de politicus, minister president van het eerste kabinet-Balkenende. In 2007 begon inmiddels het vierde kabinet-Balkenende al en eindigde in 2010 toen het kabinet viel. Hij trad af als partijleider en is op dit moment niet meer actief betrokken bij het CDA. Het presidentsschap werd overgenomen door VVD-leider Rutte.

 

Gouden zet

In de campage van 2006 werd een harde en vooral persoonlijke strijd gevoerd. Vooral de confrontaties tussen PVDA lijsttrekker Wouter Bos en Jan Peter Balkenende van het CDA mochten er wezen. Balkenende kwam op aangeven van CDA spindocter Jack De Vries met het idee om Wouter Bos structureel “draaikont” te noemen. Beide partijleiders kwamen vaak hard in aanraking met elkaar wat vaak mooie radio of televisie opleverde.

In Den Haag is vrijwel iedereen ervan overtuigd dat dit incident Wouter Bos het presidentsschap heeft gekost en het leverde Balkenende een nieuw kabinet op.

 

Na de politiek

Op dit moment is Balkenende hoogleraar Governance aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.  Ook de echtgenote van Balkenende ”Bianca Hoogendijk”, werkt als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit.