Menu
Digitaal

Augmented reality: wat kun je er mee?

Augmented reality

Augmented Reality (AR), ofwel toegevoegde realiteit, is een technologie die de fysieke wereld combineert met digitale elementen om interactieve en meeslepende ervaringen te creëren. AR heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en wordt steeds meer toegepast in verschillende domeinen, van entertainment en gaming tot educatie, gezondheidszorg, zakelijke toepassingen en meer. In dit artikel zullen we de mogelijkheden van augmented reality bespreken.

Gebruikerservaring verbeteren

Augmented reality kun je op vele gebieden inzetten. AR heeft een aantal belangrijke voordelen die veel mogelijkheden bieden voor nieuwe communicatie. AR kan de gebruikerservaring van verschillende producten en diensten verbeteren. Zo wordt AR vaak gebruikt in de detailhandel om klanten te helpen bij het passen van kleding of het proberen van make-up zonder het daadwerkelijk te dragen. Dit kan de online winkelervaring verbeteren en de klanttevredenheid vergroten. 

Gaming en entertainment

Een van de bekendste toepassingen van augmented reality is in de wereld van entertainment en gaming. Denk aan mobiele apps zoals Pokémon GO, waarin spelers virtuele wezens kunnen vangen en trainen in de echte wereld met behulp van hun smartphones. Andere populaire AR-games zijn onder meer Minecraft Earth, waarbij spelers virtuele bouwwerken kunnen maken in de echte wereld, en Ingress Prime, een augmented reality-game waarbij spelers de echte wereld verkennen en virtuele portals veroveren.

Educatie

AR wordt ook steeds vaker gebruikt in het onderwijs en de training. Met AR kunnen studenten complexe concepten visualiseren en begrijpen, zoals het zonnestelsel, de menselijke anatomie of historische gebeurtenissen. AR kan ook worden gebruikt voor simulatietraining, zoals piloten die virtueel vlieglessen volgen of chirurgen die virtuele operaties uitvoeren.

De gezondheidszorg

In de gezondheidszorg wordt augmented reality (ar) gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals chirurgie, revalidatie en training van medisch personeel. AR kan chirurgen bijvoorbeeld helpen om tijdens operaties gedetailleerde informatie over patiënten te bekijken zonder hun ogen van het operatiegebied te hoeven afwenden. AR wordt ook gebruikt in de revalidatie van patiënten met fysieke beperkingen, waarbij virtuele elementen worden toegevoegd aan de echte wereld om hen te helpen bij het verbeteren van hun mobiliteit en functionele vaardigheden.

Zakelijke dienstverlening

In de zakelijke wereld wordt augmented reality gebruikt voor verschillende doeleinden. AR kan bijvoorbeeld worden gebruikt in de architectuur en bouwsector om virtuele modellen van gebouwen te creëren en te visualiseren voordat ze worden gebouwd. AR kan ook worden gebruikt in de detailhandel, waarbij klanten virtueel meubels kunnen plaatsen in hun eigen huis om te zien hoe ze eruit zouden zien voordat ze daadwerkelijk worden gekocht. Daarnaast wordt AR gebruikt in de marketing en reclame, waarbij virtuele advertenties kunnen worden geplaatst in de echte wereld om consumenten te betrekken en merkbekendheid te vergroten.

Toerisme

Augmented reality kan ook een waardevolle tool zijn voor toerisme en reizen. Met behulp van AR kunnen reizigers bijvoorbeeld informatie en begeleiding krijgen over bezienswaardigheden, monumenten en andere interessante locaties terwijl ze rondlopen in een nieuwe stad. AR kan ook worden gebruikt om virtuele rondleidingen te creëren en kan dienen als een virtuele gids.