Menu
Gezondheid / Lifestyle / Uitgelicht

Hooikoorts komt weer op!

Met het komen van de lente beginnen veel mensen weer last te krijgen van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts eigenlijk? Hoe weet u wanneer u hooikoorts heeft en wat kunt u ertegen doen? Wat is hooikoorts?

 
In de lente beginnen de grassen, planten en bomen weer te bloeien. De pollen hiervan zweven door de lucht en sommige mensen krijgen hiervan een overgevoeligheidsreactie. Maar wat zijn deze ‘pollen’ nou eigenlijk? Deze pollen zijn simpelweg het stuifmeel van deze bloeiende flora. Vooral op zonnige, warme en winderige dagen vliegen deze pollen door de lucht en worden ze ongemerkt ingeademd.

 

 

Hoe merkt u hooikoorts?
Er zijn vele verschillende symptomen van hooikoorts. Zo kunt u last krijgen van een loopneus, tranende ogen, niesbuien, verstopte neus, benauwdheid of jeuk aan de ogen, neus, mond en keel. Het wil niet zeggen dat u last heeft van alle symptomen. Het ligt er maar net aan hoe u hierop reageert. U kunt ook last hebben van hooikoorts met slechts één van de symptomen.

 
Wat kunt u doen tegen hooikoorts?
Tabletten
Er zijn heel veel verschillende soorten medicijnen tegen hooikoorts. Zo kunt u kiezen voor tabletten die u in moet nemen. Deze kunt u halen bij de drogist of op advies van uw huisarts bij de apotheek. Het is wel belangrijk om al op tijd te beginnen het innemen van deze tabletten. Dus heeft u al vaker last gehad van hooikoorts dan weet u dat u het komende jaar al moet beginnen voordat de symptomen opkomen.

 
Neusspray
Heeft u last van een loopneus of verstopte neus kunt u ook kiezen voor neusspray. De neusspray, verkrijgbaar bij drogist en apotheek, zorgt ervoor dat u weer vrij kunt ademen door uw neus.

 
Oogdruppels
Bij jeukende ogen kunt u kiezen voor oogdruppels. Ook deze zijn verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Belangrijk is om bij jeukende ogen niet in uw ogen te gaan wrijven, want dit versterkt het jeukende gevoel. Daarnaast kan het zijn dat de pollen ook op uw handen zitten, waardoor het alleen maar erger wordt.

 
Het is dus belangrijk op tijd te beginnen met het innemen van de tabletten. Echter begint de periode van hooikoorts bij iedereen op een andere moment. De grassen, bloemen en bomen groeien tussen februari en september. Maar de echte piek is in mei en juni. Heeft u eerder nog nooit last van hooikoorts gehad, maar herkent u de symptomen? Ga dan even langs uw huisarts voor advies.