Menu
Gezondheid / Lifestyle / Uitgelicht

Ibuprofen goed middel voor hoogteziekte

Heeft u ook wel eens hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid op grote hoogtes? Volgens onderzoekers van de Stanford University School of Medicine kan er nu Ibuprofen gebruikt worden om hier vanaf te komen.  

 

In de bergen kun je vaak last hebben van verschillende vervelende verschijnselen als hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Onderzoeker Grant Lipman stelt nu vast dat ibuprofen helpt tegen deze klachten. Ibuprofen is een veelgebruikte ontstekingsremmer en pijnstiller. Lipman onderzocht bij 86 mannen en vrouwen het effect van ibuprofen op hoogteziekte. De ziekte is niet alleen vervelend omdat het de vakantie kan bederven, het kan ook nog eens ernstige gevolgen met zich meebrengen. Zo kunnen er bijvoorbeeld zwellingen in de hersenen plaatsvinden en in de ernstigste gevallen overlijdt hier iemand aan.

 

Tijdens het onderzoek verbleven de deelnemers de eerst nacht op 1250 meter hoogte en slikten 1 tablet van 400 milligram ibuprofen. De volgende dag klommen de wandelaars door naar 3500 meter, ze namen hier een 2e tablet van 400 milligram en daarna klommen ze door naar 3800 meter. Op deze hoogte overnachtte ze weer en namen weer een tablet van 400 milligram ibuprofen. Uit de test kwam dat het aantal mensen een stuk minder naar of ziek werden door het slikken van het medicijn.