Menu
Uitgelicht / Vrije tijd / Vrouwen

Internationale Vrouwendag

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen over de hele wereld. Op verschillende plekken in het land zijn er allerlei activiteiten omtrent deze dag te doen.

 

De vrouwendag wordt al sinds 1911 internationaal gevierd. In Nederland was werd deze dag een jaar later voor het eerst gevierd. Waar de positie tussen man en vrouw in de loop der jaren natuurlijk al flink verbeterd is hebben vrouwen vroeger vooral hard moeten strijden voor gelijke recht.

 

8 maart is in veel landen de Internationale Vrouwendag. Deze datum is hiertoe verkozen, omdat in 1917 de vrouwen in St. Petersburg massaal in opstand kwamen tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog.

 

Belangrijke onderwerpen die op deze dag naar voren komen zijn arbeidsomstandigheden, economische zelfstandigheid, positie van de vrouw en seksueel geweld. Maar natuurlijk nog veel meer onderwerp omtrent de vrouw.

 

Sinds januari 2012 zijn er in Nederland een aantal vrouwenorganisaties samengegaan die nu bekend zijn onder de naam Atria. Atria is een kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. In 2013 stellen zij ‘veiligheid m/v’ als hoofdthema.