Menu
Cultuur / Uitgelicht

Kastanjeboom Achterhuis als symbool voor tolerantie

In haar dagboeken vertelde Anne Frank over de mooie grote kastanjeboom die nu over de hele wereld bekend is. Kastanjes van deze boom zorgen nu weer voor nieuwe kastanjeboompjes in Amerika.

 

Dit is een initiatief van het Anne Frank Centrum USA. De zaadjes worden geplant bij musea, scholen, parken en monument als symbool van tolerantie. De boompjes komen in New York, Arkansas, Massachusetts, Californië, Idaho, Michigan, Washington en in april worden de eerste zaadjes geplant bij een kindermuseum in Indianapolis.

 

De kastanjeboom waar Anne Frank op uit keek vanuit haar kamer in het achterhuis is al verschillende keren in het nieuws geweest. In 1993 zou de boom aangetast zijn door een houtrot veroorzaakte schimmel. De zorg voor de boom werd overgenomen door de Amsterdamse gemeente waardoor de boom bleef bestaan.

 

In 2006 was de boom weer in het nieuws toen bleek dat hij voor bijna de helft verrot zou zijn. Na vele onderzoeken en protesten werd een omkapping van de boom voorkomen. Met een stalen constructie werd de boom verstevigd, zodat deze niet om kon vallen bij een hevige storm. Ondanks deze constructie is in 2010 de stam door een hevige storm toch omgeknakt. Gelukkig kan de boom nog een steeds een mooi gebaar overbrengen doordat de zaadjes zorgen voor nieuwe kastanjeboompjes.