Menu
Uitgelicht / Vrije tijd

Nederland Golft! In het Haags Historisch Museum

Van zaterdag 31-05-2014 t/m zondag 12-10-2014

Toen Baron van Brienen rond 1890 vijf holes op zijn Haagse landgoed liet aanleggen, kon hij niet vermoeden dat de golfsport vandaag de dag zo populair zou zijn. Met meer dan 375.000 golfers is het na voetbal en tennis in grootte de derde sport van ons land. Dat de sport een lange traditie kent, laat het Haags Historisch Museum van 31 mei t/m 12 oktober 2014 zien op de overzichtstentoonstelling Nederland Golft!, een tentoonstelling die voor een breed publiek wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Golf Federatie (NGF).

Schilderijen uit de 17de en 18de eeuw van bekende kunstenaars als Hendrick Avercamp, Jan van Goyen en Rembrandt, illustreren de populariteit van het oude kolfspel in de Gouden Eeuw dat aan het moderne golf vooraf ging. Uniek materiaal uit Schotland, zoals de oudste golfclub uit circa 1740, toont vervolgens hoe de sport zich daar ontwikkelde om aan het einde van de 19de eeuw terug te komen in Den Haag als het ‘moderne’ golf. Werd het toen nog slechts door de happy few beoefend, tegenwoordig telt ons land maar liefst 280 clubs en is het een sport voor iedereen, van alle leeftijden en op elk niveau.

Uitgebreid aandacht is er voor het golf vandaag de dag. Belangrijke items van de meest populaire Nederlandse golfers van dit moment, zoals Joost Luiten en Christel Boeljon, zullen niet ontbreken, evenals belangrijke prijzen zoals de Eisenhower Trophy, de British Amateur beker en de KLM Open bekers.

Bij het samenstellen van de tentoonstelling maakt het museum dankbaar gebruik van unieke particuliere verzamelingen en geeft het British Golf Museum een groot aantal objecten in bruikleen. Ook organiseert het museum in samenwerking met de NGF verschillende activiteiten, zoals lezingen en clinics, en verschijnt een speciale jubileumuitgave van het GOLFJournaal.

Wilt u meer weten over Nederland Golft in het Haags Historisch Museum?