Menu
Uitgelicht / Vakantie

Succes voor olifanten na social media actie WSPA

Den Haag, 11 juli 2013
Reisorganisaties Djoser en Stip stoppen met aanbieden olifantenritjes

Reisorganisaties Djoser Reizen en Stip Reizen hebben besloten om op korte termijn olifantenritjes en –shows volledig uit haar reisaanbod te schrappen. De beslissing van Djoser en Stip volgt na een actieoproep van WSPA op social media. Deze actie is onderdeel van de campagne ‘Stap van de olifant af!’ waarmee WSPA reisorganisaties en toeristen oproept om van de olifant af te stappen.

WSPA supporters gaven massaal gehoor aan de oproep van WSPA om via social media als Facebook en Twitter in actie te komen tegen het aanbieden van olifantenritjes en –shows. WSPA schakelde de hulp van haar supporters in nadat zij eerder geen bevredigend antwoord kreeg op de herhaaldelijke verzoeken aan Djoser Reizen en Stip Reizen om te stoppen met olifantenritjes.

Ruud Tombrock, directeur WSPA Nederland: “We zijn erg tevreden met deze koerswijziging van Djoser en Stip, dit is goed nieuws voor de olifanten. Daarnaast zijn we blij met de grote hoeveelheid mensen die deze week in actie is gekomen voor deze dieren. WSPA gaat door met de campagne en vraagt ook andere Nederlandse reisorganisaties af te stappen van de olifant. Hopelijk volgen zij snel dit goede voorbeeld van Djoser en Stip.”

Reisorganisaties: stop met olifantenritjes – en shows
WSPA roept Nederlandse reisorganisaties al enkele jaren op om olifantenritjes en -shows te schrappen uit hun reisaanbod. Marktleider TUI Nederland, bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.NL, biedt al geruime tijd alleen nog olifantvriendelijke excursies aan. Ook reisorganisatie Oad Reizen gaf in september 2012 gehoor aan de oproep van WSPA, en beloofde haar reizen en excursieprogramma’s aan te passen.

Hoewel Djoser Reizen eerdere acties en oproepen van WSPA naast zich neerlegde, heeft ook zij nu besloten haar reisprogramma aan te passen. Djoser laat in een bericht weten: “Wij ondersteunen deze actie en zullen onze reisbegeleiders en reizigers jullie boodschap overbrengen.”

Stip Reizen liet op haar beurt weten: “Recentelijk is bij ons de beslissing genomen om de olifantentrekkings en dieronvriendelijke olifantenexcursies uit onze programma’s te weren. Ingaande in ieder geval per winterseizoen 2013/2014 en daar waar mogelijk eerder.”

De harde waarheid
Hoewel het vangen van olifanten illegaal is, groeit het aantal olifanten dat in de toeristenindustrie ‘werkt’ nog steeds. In Birma alleen al worden zo’n honderd, vooral jonge, olifanten per jaar gevangen voor deze zeer lucratieve handel. De moeder en soms ook tantes van de jonge olifant worden vaak gedood omdat zij het jong proberen te beschermen.

Nadat het olifantje bij zijn moeder is weggehaald wordt het dier dagenlang vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld om zijn wilskracht te breken. Wanneer het dier voldoende is ‘afgericht’ om als toeristische attractie te worden ingezet, wordt het vaak op gevoelige plekken geprikt om gehoorzaamheid af te dwingen.

En hoewel een olifant tot 1.000 kilo kan trekken, zijn de rugwervels niet gebouwd op het dragen van één of meerdere toeristen waardoor de olifant hier pijn en schade van ondervindt. Buiten zijn diensturen staat de olifant permanent aan te ketting, een ellendige positie voor deze sociale dieren die gewend zijn om vrij in kudden rond te zwerven.

Stap van de olifant af
Dankzij het besluit van Stip en Djoser om van de olifant af te stappen, bereikt de boodschap van WSPA een steeds bredere groep reizigers. We hopen dat meer reisorganisaties het goede voorbeeld van deze reisorganisaties volgen en zal hier de komende tijd bij hen op blijven aandringen.

Over WSPA

World Society for the Protection of Animals (WSPA) bevordert wereldwijd het welzijn van dieren en bestrijdt missstanden. Wij willen dat dieren met respect en mededogen worden behandeld. Om dat te bereiken zorgen wij rechtstreeks voor dieren en werken we samen met mensen en organisaties die deze doelstelling delen.

WSPA: Kom in actie voor dieren