Menu
Uitgelicht / Vrije tijd

Tentoonstelling Living dinosaurs

Vanaf 7 februari voor het eerst in ons land: Living Dinosaurs ……!

De boeiende, internationale, reizende tentoonstelling Living Dinosaurs is vanaf 7 februari aanstaande voor het eerst in Europa te bewonderen. U ontmoet er 19 levensgrote dinosauriërs zoals die 235 miljoen jaren geleden als kleine roofreptielen ontstonden tot aan de tijd dat sommige van hen uitgroeiden tot prehistorische monsters, die de alleenheerschappij veroverden op het land en in de lucht. U maakt een spannende en interessante tocht door het Mesozoïsche Tijdperk (Trias, Jura en Krijt), ofwel “De Eeuw der Reptielen”. Het verhaal besluit met de ondergang van de dinosauriër die, zo wordt verondersteld, werd veroorzaakt door een gigantische asteroïde die 65,5 miljoen jaar geleden op de aarde zou zijn neergekomen. Living Dinosaurs vertelt over de meest recente bevindingen rond de biologie van de dinosauriër. U leest en hoort hoe zij in de loop der tijd veranderden, waarom deze dieren zo succesvol waren, en hoe we vandaag nog steeds afstammelingen van de dinosauriër om ons heen zien, al zijn we ons daarvan niet altijd bewust.

Tijdens de tentoonstelling wordt tevens een spectaculaire 3D film getoond en zijn er verschillende fossielen tentoongesteld, ter beschikking gesteld door professor Jan Smit van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Speciaal ontwikkeld voor post Rotterdam en voor het eerst te zien; de Evolution Room. De evolution room toont de ontwikkeling van de dinosauriërs vanaf 400 miljoen jaar geleden tot nu.
De tientallen vierkante meters grote hal is geheel gewijd aan de evolutie van de dinosaurussen waar wordt uitgelegd wanneer de eerste reptielachtigen verschenen in het Vroege Trias tijdperk tot aan 65,5 miljoen jaar geleden toen een gigantische asteroïde met een doorsnee van 10 kilometer insloeg op de aarde in de buurt van Mexico.

De Rotterdamse hoogleraren van het Erasmus MC, Joost Gribnau en J. Anton Grootegoed hebben vanuit hun grote interesse in moleculaire en cellulaire mechanismen van de ontwikkeling van het leven op aarde hun medewerking verleend bij het opzetten van de tentoonstelling. Met hun bijdragen aan de tentoonstelling hopen Gribnau en Grootegoed de bezoekers te wijzen op het brede scala van boeiende en verrassende observaties langs de lijnen van de ontwikkeling van het leven op aarde. Het tijdperk van de dinosauriërs biedt bij uitstek de mogelijkheid om te laten zien dat een inslag van een grote meteoriet ook heel veel kansen biedt voor evolutie van nieuwe soorten.

De expositie is van 7 februari 2014 tot en met 15 juni 2014 in Rotterdam te bezichtigen in het voormalige postkantoor aan de Coolsingel.

Wilt u meer weten over de Tentoonstelling Living dinosaurs?