Menu
Entertainment / Televisie / Uitgelicht

Acht seizoenen genieten van 24

Het vijfde en laatste artikel over de Web.nl TV Tips liet even op zich wachten maar hier is hij dan. De top vijf bestaat tot dusver uit a Game of Thrones, Flashforward, Dexter en Prison Break.

 

Er zijn veel goede series en titels zoals Lost, Breaking Bad, Spartacus en Hawaii Five 0 hadden ook zonder enige moeite in onze top vijf kunnen staan. Op nummer één staat de Amerikaanse drama serie 24. De serie werd van 2001 tot en met 2010 uitgezonden op FOX in de Verenigde-Staten. De serie die door recensenten als uniek wordt beschouwd was bijna na 13 afleveringen van de buis gehaald. De kijkcijfers vielen zwaar tegen en FOX had het stoppen van de serie al aangekondigd.

 

Golden Globe zorgde voor ommekeer

 

De serie werd gered door hoofdrolspeler Kiefer Sutherland die voor zijn rol in de eerste tien afleveringen een Golden Globe won. Vanaf dat moment stegen de kijkcijfers en besloot FOX ook het tweede deel van het eerste seizoen uit te zenden. In Nederland, waar de serie werd uitgezonden op RTL5 was geen enkele twijfel over Kiefer Sutherland en zijn team. De kijkcijfers waren goed en RTL heeft alle seizoenen uitgezonden.

 

Real Time

 

Elk 24 seizoen, bestaat uit 24 afleveringen die ongeveer 45 minuten duren. Het unieke van 24 is dat alles zich afspeelt in “real time”. Als er een autorit gemaakt moet worden van zeven minuten dan duurt het ook echt zeven minuten in de serie, waar in andere shows of films de rit wordt overgeslagen. Het “real time” aspect werd door recensenten als uniek en vernieuwend beschouwd maar voor het grote publiek was dit toch even wennen. Het lijkt misschien heel saai dat er nergens dingen worden over geslagen maar in de manier waarop 24 is geschreven past het perfect.

 

Het verhaal

 

Jack Bauer die gespeeld wordt door Kiefer Sutherland is een federaal agent die werkt voor de antiterrorismeorganisatie CTU. Samen met CTU moet hij Amerika beschermen tegen terroristen en hij verricht ook veel werk voor de president. Tijdens zijn werk moet hij dagelijks moeilijke beslissingen maken. Als Jack één terrorist moet martelen om informatie te krijgen om 3 onschuldigen burgers te beschermen aarzelt hij geen moment. Dit levert hem zowel kritiek als respect op. Zijn gedrag brengt hem vaak in de problemen maar bij elke beslissing denkt hij telkens weer aan het landsbelang.

 

Kijkje in de Amerikaanse keuken

 

Gedurende de acht seizoenen is Jack ook meerdere malen bereid zijn eigen leven op te geven om zijn land te beschermen of de president te redden. Door zijn werk komt zijn gezinsleven ook meerdere malen in gevaar. Door het “real time” aspect komt het ook wel eens voor dat dingen tegelijk gebeuren. In die situaties gebruikt de serie een split screen om beide gebeurtenissen te tonen. Naast Jack Bauer staan ook zijn collega’s bij CTU centraal in de serie. Ook de president heeft een centrale rol in 24. Resultaat hiervan is een wirwar van communicatie op het hoogste niveau tussen Jack, zijn collega’s bij CTU en de President en overige leden van het witte huis.

 

Beste dramaserie

 

De serie trok niet alleen uitzonderlijk hoge kijkcijfers maar won ook een aantal grote prijzen.

 

In 2002 wint Kiefer Sutherland zowel een Golden Globe als een Golden Satellite Award voor zijn rol als Jack Bauer. Surnow en Cochran wonnen een Emmy in de categorie Outstanding Writing for a Drama Series.
In 2003 wint de serie twee Emmy Awards
In 2004 wint de serie vier Emmy Awards en een Golden Globe voor beste televisieserie.
In 2005 wint de serie drie Emmy Awards.
In 2006 wint de serie vijf Emmy Awards, waaronder die voor beste dramaserie en acteur (Kiefer Sutherland). In Monte Carlo wordt in twee categorieën een Gouden Nimf gewonnen (beste internationale producer en beste acteur in een hoofdrol).
In 2007 wint de serie één Emmy Award voor beste geluidsmontage van de aflevering “10:00 PM – 11:00 PM”.
In 2009 wint Cherry Jones een Emmy Award voor haar rol als president Allison Taylor in seizoen 7.

 

Er zijn in totaal acht seizoenen uitgekomen en een 2-uur durende film ter voorbereiding op seizoen zeven. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een 24-film waarin Kiefer Sutherland opnieuw in de huid van superheld Jack Bauer zal kruipen.

 

Dit kunt u verwachten als u besluit 24 te gaan kijken

 

24 Seizoen 1

 

24 Seizoen 8