Menu
Entertainment / Televisie / Uitgelicht

TV tips: Prison Break op nummer twee

Na Game of Thrones, Flashforward en Dexter zijn we aangekomen bij de nummer twee in de top5  actie/drama series van Web.nl. Op de tweede plaats in de top5 staat de Amerikaanse televisieserie Prison Break.

 

Prison Break werd in Amerika uitgezonden door FOX en was voor het eerst op de buis te zien op 29 augustus 2005. In Nederland werd de serie vanaf maart 2006 op RTL5 uitgezonden. Prison Break bestaat uit 81 afleveringen verdeeld over 4 seizoenen. In de serie staan de broers Micheal Scofield (Wentworth Miller) en Lincoln Burrows (Dominic Purcell) centraal. Lincoln wordt gearresteerd voor de moord op de broer van de vicepresident. Micheal, de jongste van de twee, weet zeker dat Lincoln het niet gedaan heeft en bedenkt een plan om zijn oudere broer te helpen. Lincoln wordt veroordeeld tot de doodstraf en komt terecht in de beruchte “Fox River” gevangenis. In deze gevangenis zitten de meeste Amerikaanse top criminelen en een groot aantal van de bewakers zijn corrupt waardoor het geen pretje is om hier je tijd uit te zitten.

 

Broederliefde 

 

Micheal is ingenieur en heeft geholpen de Fox River gevangenis te renoveren. Hij kent het gebouw van binnen en buiten maar toch lijkt het een onmogelijke opdracht zijn broer weer uit de problemen te helpen. In de gevangenis krijgt Lincoln hulp van zijn broertje en buiten de gevangenis krijgt hij hulp van advocaat Veronica Donovan. Donovan krijgt hulp van een andere advocaat Nick Savrinn en dan is er ook nog de zoon van Lincoln L.J Burrows waar ze op moeten passen. Ook de strijd buiten de gevangenis verloopt totaal niet vlekkeloos, want hoe dichter ze bij de waarheid komen hoe meer ze worden tegengewerkt.

 

Nationaal en internationaal sucess

 

Seizoen één werd in Amerikaan zeer goed ontvangen en de kijkcijfers waren uitstekend. Vooral het verhaal werd geprezen maar ook de acteerprestatie’s kregen veel lof. De serie stond eigenlijk al 2 jaar eerder gepland maar omdat FOX bang was de concurrentie strijd aan te gaan met 24 en Lost werd er tot 2005 gewacht. De afleveringen werden gemiddeld door 9 miljoen mensen bekeken en FOX had niet meer zulke kijkcijfers op de maandag avond gehad sinds 1998. De soundtrack van Prison Break werd gecomponeerd door Ramin Djawadi en leverde in 2006 een Prime Time Emmy Award op.

 

People’s Choice Award 

 

De serie werd twee maal genomineerd voor een Golden Globe en ontving daarnaast nog 20 andere nominaties. In 2006 won Prison Break de “People’s Choice Award” voor beste nieuwe dramaserie. Na het grote succes van seizoen één in Amerika werd de serie al snel verkocht aan tientallen andere landen.

 

DVD en Blue-ray

 

De serie is authentiek en kijkt lekker weg. De afleveringen duren tussen de 40 en 45 minuten en eindigen altijd op een manier dat je niet kan wachten om ook de volgende te kijken. De vier Prison Break seizoenen zijn niet alleen op DVD uitgekomen maar ook op Blue-ray. De serie is niet geschikt voor kinderen onder de twaalf omdat er veel geweld in de serie voorkomt. Prison Break is net als de andere titels in de Web.nl top5 zeker een aanrader. Er zit veel afwisseling in de serie en net zoals in Dexter zitten er veel verrassingselementen in. Kortom begin vandaag nog met Prison Break en oordeel zelf.

Prison Break seizoen 1:

 

 

Prison Break seizoen 2