Menu
Gezondheid / Moeders / Uitgelicht / Vrouwen

Vrouwvriendelijke sterilisatie krijgt voet aan de grond in Nederland

Essure na 10 jaar voorkeursmethode voor vrouwen


• Nederland wereldwijd koploper in sterilisaties
• Essure na 10 jaar voorkeursmethode voor vrouwen
• Bij 50% van de Nederlandse stellen boven de 35 is één van de twee
gesteriliseerd

 

Voorburg, 21 september – Nederland heeft het hoogste aantal gesteriliseerde stellen ter wereld. Bij meer dan 50% van de Nederlandse stellen van 35 jaar en ouder is één van de partners gesteriliseerd. 10 jaar na de introductie van Essure, de enige vrouwvriendelijke sterilisatie- methode in Nederland, blijkt dat steeds meer vrouwen daarvoor kiezen.

 

Heft in eigen hand
Ook al is Nederland een echt sterilisatieland, toch is de keuze ‘wie het laat doen?’ voor veel stellen niet makkelijk. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat vouwen het initiatief nemen om informatie te zoeken. Haar mening is doorslaggevend in het besluit wie het laat doen. De ingreep was bij tot voor de introductie van Essure simpeler bij mannen. Dat verklaart waarom in Nederland traditioneel meer mannen (58%) dan vrouwen (42%) zijn gesteriliseerd. Volgens dokter Vleugels, Essure gynaecoloog van het eerste uur, is dat aan het veranderen en nemen steeds meer vrouwen het heft in eigen hand. 10 jaar na de introductie kiest meer dan de helft van de vrouwen (56%) voor de vrouwvriendelijke Essure methode in plaats van voor de chirurgische ingreep. De groeiende populariteit van Essure is volgens dokter Vleugels te danken aan de eenvoud van de behandeling en de minimale herstelperiode.

 

Essure is een goed alternatief voor vrouwen die van hun leven en hun gezin willen genieten, zonder na te hoeven denken over (hormonale) anticonceptie of zich zorgen te hoeven maken over mogelijke zwangerschap. De behandeling kan binnen 10 minuten in het ziekenhuis of kliniek worden uitgevoerd zonder dat er een narcose of mes aan te pas komt,” aldus dr. Vleugels.

 

Hoe werkt Essure?
Bij de Essure methode plaatst een gynaecoloog via de vagina zachte, flexibele micro-veertjes, vergelijkbaar met stopjes, in de eileiders. Drie maanden na de plaatsing, vormen het lichaam en de micro-veertjes samen een natuurlijke barrière die voorkomt dat sperma een eicel bereikt. De eitjes die maandelijks vrijkomen, worden door het lichaam zelf opgeruimd. De menstruatiecyclus wordt dan ook niet beïnvloed.

 

In Nederland ondergingen de afgelopen 10 jaar 18.000 vrouwen de Essure behandeling. Deze methode wordt inmiddels in bijna 90% ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.
Voor meer informatie: www.essure.nl