Menu
Vrouwen

Föhnen, krullen en straighten

Als je flink aan het stylen slaat, bijvoorbeeld met krultang of föhn, dan krijgt je haar soms een enorme optater.  Met deze 6 gouden tips houd je je haar gezond.

1. Goede spullen kopen
Heeft jouw kapsel wat meer nodig dan een likje gel? Wil je ook föhnen, krullen of straighten? Zorg dan dat je goede spullen koopt. Dat betekent niet altijd dat je de duurste apparaten nodig hebt.

Een goede föhn heeft verschillende temperatuurstanden en zorgt dat de warmte goed verdeeld wordt. Andere apparaten, zoals een krultang, mogen niet te heet worden. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en gebruik een apparaat precies zoals het bedoeld is.
2. Slim föhnen
Föhnen hoeft je haar niet te beschadigen. Nat haar is kwetsbaarder dan droog haar, dus het is zelfs goed om de natuur een handje te helpen als je snel weg moet. Zeker als je een elastiekje, haarspeld of -clip gebruikt.

Zet de stand op de föhn liever laag, dan dat je snel met hele hete lucht droogt. Houd voldoende afstand tot je haar. Een föhn met een diffuser kun je wel veilig van dichtbij gebruiken.

3. Dik of dun haar?
Het zwaarst voor je haar zijn vaak de behandelingen die tegen de natuurlijke val van je haar ingaan. Dus steil haar bewerken met de krultang of je woeste bos krullen ’temmen’ met een straightener. De hitte zit dan dicht op je haar.

Maar als je echt je zinnen hebt gezet op een totaal ander kapsel, dan ben je met die apparaten beter af dan met een chemische behandeling, zoals een permanent.

Daarnaast maakt het uit of je dun of dik haar hebt. Met apparaten als föhns en krultangen moet je voorzichtiger zijn als je dun, kwetsbaar haar hebt. Je kunt voor je gaat föhnen een product gebruiken dat beschermt tegen de warmte. Dit zijn bijvoorbeeld stylingproducten waar siliconen aan toegevoegd zijn.

4. Ken je hoofdhuid
Als je een droge, schilferige hoofdhuid hebt, is het goed om de stylingapparaten echt met mate te gebruiken. Ook behandelingen met chemicaliën, zoals een permanent of straightenbehandeling, zijn minder geschikt als je huid snel reageert op chemische stoffen. Je kunt zelfs een allergische reactie krijgen door de stoffen. Dit heet hoofdhuideczeem.

5. Tel tot vijf…
Heb je een goed apparaat en zijn je haar en hoofdhuid in goede conditie? Dan kun je dus met een gerust hart stylen. Een goede richtlijn blijft dan om tot vijf te tellen als je een pluk haar behandelt. Tel ongeveer zo snel als een seconde of ietsje sneller. Dan weet je dat de blootstelling aan de hitte niet te lang duurt.

6. Naar de kapper
Is je haar toch flink beschadigd door te veel hitte of een overenthousiaste actie met de stijltang? Soms kun je met een haarmasker of ander herstellend product je haar weer een oppepper geven.

Toch kan de schade al te ver zijn om daar echt goed resultaat mee te boeken. Als je de gespleten punten en de andere beschadigingen goed blijft zien, zit er niets anders op dan naar de kapper te gaan.

Bronnen:
www.huidinfo.nl
www.webmd.com