Menu
Vakantie / Vakantie

Meer dan de helft van brildrager neemt geen reservebril mee bij lange autoritten

De zomervakantie is begonnen en dat betekent dat veel Nederlanders met de auto op pad gaan. 4 op de 10 Nederlanders gaan dit jaar met de auto op vakantie. Om veilig de weg op te gaan,  is het niet alleen belangrijk dat de auto in goede staat is, maar dat ook het zicht van de bestuurder optimaal is.

Veel brildragers gaan echter onvoorbereid op autovakantie. Maar liefst 70 procent van de brildragers laat de ogen nooit checken voor ze met de auto op vakantie gaan, zo blijkt uit onderzoek van Specsavers. Binnen deze groep is het voor ruim 40 procent zelfs langer dan een jaar geleden dat zij hun ogen lieten testen. Ook neemt meer dan de helft van de brildragers geen reservebril of -lenzen mee tijdens een lange autorit. Om automobilisten deze zomer te helpen om veilig op weg te gaan, organiseert Specsavers in samenwerking met Shell de Super Service Zaterdag op een aantal plaatsen in Nederland.

De autovakantie is populair in Nederland. Favoriete bestemmingen zijn Duitsland (40%), Frankrijk (39%) en België (25%). Lange ritten vragen veel van de ogen. Zo heeft 30 procent van de Nederlanders snel last van vermoeide ogen en 22 procent van rode en geïrriteerde ogen. Daarnaast is tweederde wel eens in een gevaarlijke situatie gekomen door slecht zicht. Belangrijkste oorzaken zijn hevige regenbuien (46%), verblinding door de zon (38%) en mist (30%).

Reservebril verplicht
Om veilig op weg te gaan is het belangrijk om altijd een reservebril of -lenzen in de auto te hebben. In landen als Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland is dit zelfs verplicht. Maar liefst 72 procent van de brildragers en 85 procent van de lensdragers zijn hier echter niet van op de hoogte. Bovendien neemt de helft van de bril- en lensdragers nooit een reservebril of -lenzen mee tijdens lange ritten.  “Door geen reservebril of -lenzen mee te nemen op vakantie riskeer je niet alleen een boete, maar kan je ook in een onveilige situatie terecht komen. Wanneer je bril stukgaat of lens kwijtraakt, is het belangrijk om altijd een reservemodel achter de hand te hebben. Bij Specsavers bieden we hiervoor de oplossing. Bij ons krijg je namelijk altijd de tweede bril of zonnebril op sterkte gratis bij aankoop van een montuur van 79 euro en bij het afsluiten van een lenzenabonnement krijg je een gratis bril van 59 euro”, aldus Ingrid Kersting, woordvoerder van Specsavers.

Oogcheck bij drie Shell stations
“Veiligheid staat bij Shell hoog in het vaandel. We zijn dan ook erg blij dat we onze krachten hebben gebundeld met Specsavers voor de Super Service Zaterdag. Op deze zaterdag wordt er niet alleen getankt voor automobilisten op Shell stations, maar ook hun voorruit wordt wassen, oliepeil wordt gecheckt en de ruitenvloeistof wordt aangevuld indien gewenst. Daarnaast kan men ook meteen de ogen laten checken door een gediplomeerde opticien van Specsavers. Want naast een schone ruit, is ook goed zicht van groot belang in het verkeer”, aldus Alfonso Dozzi, Fuels Marketing Manager Benelux en Frankrijk bij Shell. Specsavers en Shell organiseren pilots op drie stations in Amsterdam, Nijmegen en Eindhoven.