Menu
Uit in de Stad

Grachtenfestival Amsterdam

‘Ondersteboven’ is het thema van Grachtenfestival Amsterdam 2014. Van 15 t/m 24 augustus is Amsterdam weer de grootste concertzaal ter wereld, met tien dagen lang klassieke en jazzmuziek van toptalenten op bijzondere locaties. ‘Ondersteboven’ is in het hele programma te vinden door verrassende combinaties, locaties en composities. Zo wordt er bijvoorbeeld diep onder de grond gespeeld maar ook op grote hoogte.

Operafront van Lotte de Beer keerde Mozarts ‘Così fan tutte’ speciaal voor Grachtenfestival Amsterdam helemaal ‘ondersteboven’. Haar versie is tijdens Grachtenfestival Amsterdam vier keer te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Doorgewinterde musici en jong talent ontmoeten elkaar vier avonden in de serie ‘Meesterlijk’. Pianist Willem Brons speelt samen met sopraan Judith van Wanroij, winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2010. Violiste Rosanne Philippens, een van de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2014, deelt in deze serie het podium met muzikantencollectief Ludwig. De serie ‘Meesterlijk’ wordt live uitgezonden op NPO Cultura.

Verborgen, verboden en ondergronds. Met de serie ‘Concert in de schuilkerk’ haalt het Grachtenfestival het ‘onderste boven’. In tijden van reformatie en politieke onderdrukking ontstaan bijzondere verhalen, worden meesterwerken gecomponeerd en krijgen gevels een andere bestemming. Maar de serie bevat ook werken die het daglicht nauwelijks kunnen verdragen, Schönbergs ‘Verklärte Nacht’ bijvoorbeeld.

In deze serie biedt Grachtenfestival Amsterdam de mogelijkheid een kijkje te nemen in verschillende schuilkerken. Vier bijzondere locaties waarbij aan de buitenkant vaak niet te zien is dat hier een kerk schuil ging of gaat. In deze verborgen parels kan de bezoeker wegduiken in de muziek en letterlijk even uit het stadsgewoel ontvluchten.

Voor jazz is dit jaar een grote rol weggelegd. Grachtenfestival Amsterdam sluit daarmee aan bij ‘Amsterdam World Jazz City 2014′, is dan ook een keur aan jazzconcerten te horen. Tijdens ‘Late Night Blend’ in Hotel American laten klassiekemuziek- en jazzmusici zich van een totaal andere kant zien. De serie ‘Toekomstmuziek. Jazz op het water’ staat dit jaar geheel in het teken van jonge jazzmusici.

Mirjam Barendregt, directeur van Grachtenfestival Amsterdam: “We willen het publiek, verrassen, verleiden, omver blazen, op hun kop zetten, want niet voor niets is ons thema dit jaar ondersteboven. Ik ben er zeker van dat we zowel de toevallige bezoeker als de doorgewinterde liefhebber weten te raken met het programma van Grachtenfestival Amsterdam 2014.”

Junior Grachtenfestival
Het Junior Grachtenfestival zorgt ervoor dat de jongste bezoekers ondersteboven raken van muziek, theater en nieuwe indrukken. Al sinds de eerste editie in 1998 maakt het Junior Grachtenfestival deel uit van Grachtenfestival Amsterdam. Alle voorstellingen zijn zorgvuldig afgestemd op de leeftijd van kinderen tot twaalf jaar. Zo zijn er onder andere speciale babyconcerten, peuter- en dreumesconcerten. Kinderen van alle leeftijden maken zo op een speelse manier kennis met klassieke muziek.

Programma
Grachtenfestival Amsterdam presenteert dit jaar meer dan 240 concerten op ruim 90 locaties. Het volledige programma wordt bekendgemaakt op 20 juni. Dan start ook de kaartverkoop via www.grachtenfestival.nl