Menu
Zakelijk

Waar je op moet letten bij de aanschaf van LED verlichting

LED verlichting

LED verlichting is de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege haar energie-efficiëntie, duurzaamheid en veelzijdigheid. Met zoveel beschikbare opties op de markt kan het echter overweldigend zijn om de juiste LED verlichting voor jouw behoeften te kiezen. Hier zijn enkele belangrijke factoren om aandacht aan te besteden bij de aanschaf van LED verlichting.

Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) en verwijst naar de kleur van het licht dat door de LED wordt uitgestraald. Warm wit (2700K-3000K) geeft een geelachtig licht dat lijkt op dat van gloeilampen, terwijl wit (5000K) een koel wit licht afgeeft. Daglicht (6500K) geeft een helder wit licht dat lijkt op natuurlijk daglicht. Bij het kiezen van LED verlichting moet rekening worden gehouden met de toepassing en de gewenste sfeer. Voor industriële led verlichting of led verlichting werkplaats mag de kleurtemperatuur rond de 5000K liggen. Voor een showroom kun je warmer licht gebruiken van rond de 3000 of 4000K.

Wattage en lumen
Wattage meet de hoeveelheid energie die de LED lamp gebruikt, terwijl lumen de hoeveelheid geproduceerd licht meet. In het algemeen geldt: hoe hoger de lumen, hoe feller het licht. Kijk bij het vergelijken van LED verlichting eerder naar de lumen dan naar het wattage om de helderheid van het licht te bepalen.

Kleurweergave-index (CRI)
CRI meet hoe nauwkeurig de lichtbron kleuren weergeeft in vergelijking met natuurlijk daglicht. Hoe hoger de CRI, hoe nauwkeuriger de kleuren worden weergegeven. Een CRI van 80 of hoger wordt aanbevolen voor de meeste toepassingen.

Dimmogelijkheden
LED lampen kunnen worden gedimd, maar niet alle LED lampen zijn compatibel met alle dimmers. Controleer de compatibiliteit van de LED lampen met de dimmers voordat je een aankoop doet.

Energie-efficiëntie
LED verlichting staat bekend om haar energie-efficiëntie, maar sommige LED lampen zijn efficiënter dan andere. Kijk voor LED lampen met het ENERGY STAR label om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de hoogste normen voor energie-efficiëntie.

Levensduur
LED lampen hebben een veel langere levensduur dan traditionele gloeilampen, maar niet alle LED lampen zijn gelijk. Zoek LED lampen met een nominale levensduur van minstens 25.000 uur om er zeker van te zijn dat ze zo lang mogelijk meegaan.

Type LED
Er zijn twee hoofdtypen LED verlichting: Surface Mount Device (SMD) en Chip on Board (COB). SMD LED lampen zijn kleiner en produceren minder warmte, waardoor ze ideaal zijn voor kleine armaturen. COB LED lampen zijn groter en produceren meer warmte, waardoor ze ideaal zijn voor grotere armaturen en buitentoepassingen.

Garantie
LED verlichting moet worden geleverd met een garantie ter bescherming tegen defecten en voortijdig falen. Kijk voor LED lampen met een garantie van ten minste drie jaar.

Prijs
LED verlichting is duurder dan traditionele gloeilampen, maar de lange termijn besparingen op energiekosten en levensduur maken ze tot een lonende investering. Zoek LED verlichting die binnen jouw budget past en die de functies biedt die je nodig hebt.

In dit artikel heb je kunnen lezen dar er verschillende factoren zijn waar je rekening mee kunt houden bij de aankoop van LED verlichting. Waaronder kleurtemperatuur, wattage en lumen, kleurweergave-index, dimmogelijkheden, energie-efficiëntie, levensduur, type LED, garantie en prijs. Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, kun je de juiste LED verlichting voor jouw behoeften kiezen en genieten van de voordelen van energie-efficiënte en duurzame verlichting.