Je opslagruimte milieuvriendelijk inrichten

Je opslagruimte milieuvriendelijk inrichten

We zijn vaak bezig met de inrichting en milieu vriendelijkheid van onze woning. De opslagruimte wordt daarentegen vaak over het hoofd gezien. Dit terwijl je door je opslagruimte duurzaam en milieuvriendelijk in te richten een steentje bij kan dragen aan een goed milieu, en daarbij ook nog eens geld kan besparen. Hoe lees je hier!

Duurzaam verlichten

Verlichten kan ook in je opslagruimte duurzaam en milieuvriendelijk gedaan worden. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van LED high bay verlichting kun je ook nog eens besparen op de energierekening. LED verlichting is namelijk enorm duurzaam. De aankoopprijs kan vaak wat hoger zijn maar de LED lampen gaan dan ook een 30 jaar lang mee! Doordat ze geconcentreerder verlichten dan bijvoorbeeld de ouderwetse gloei- of spaarlamp doet besparen ze veel energie. Waar een gloei-of spaarlamp een hele ruimte verlicht, verlicht een LED lamp alleen waar nodig. De lamp wordt ook niet warm en ook dat scheelt weer onnodig energie verspillen. Ook niet onbelangrijk is het feit dat LED verlichting de ruimte heel sfeervol kan maken. Ga bijvoorbeeld voor een kleurtje, of juist een warm wit licht om je opslagruimte wat minder kil en onvriendelijk te maken. Zo kun je op een leuke, voordelige manier een steentje bijdragen aan het milieu.

Werk op beweging

Door bewegingssensoren voor je verlichting aan te sluiten kun je het energieverbruik in je opslagruimte optimaliseren. De ruimte verlicht zo alleen wanneer jij binnenkomt en stopt wanneer jij de ruimte verlaag. Op die manier kun je nooit vergeten het licht uit te doen; en dus niet langer onnodig energie verspillen!

Voorkom tocht

Mocht je nu een verwarmde opslagruimte hebben, zorg dan dat je zeker bent dat de opslagruimte tocht vrij is. Koude lucht door spleten en kieren laat verwarming of verwarmingselementen meer energie gebruiken dan nodig. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld tocht strippen kun je onnodig verwarmen voorkomen. Daarbij voorkom je ook nog eens natte plekken in de ruimte!

tocht voorkomen

Sluit de deuren

Behalve tocht kan ook het onnodig openstaan van deuren voor energieverspilling zorgen. Door het tijdig en snel sluiten van deuren (en eventueel zelfs ramen!) kun je energie besparen. Installeer bijvoorbeeld automatische roldeuren – ben je ook meteen van de speeltjes en kieren af die mogelijk tocht veroorzaken!

Minimaal verwarmen

Niet iedereen verwarmt zijn opslagruimte, maar als je er meer tijd in doorbrengt is verwarming natuurlijk vaak wel aangenaam. Jezelf even een paar uurtjes terugtrekken kan natuurlijk heerlijk zijn. Houd wel in de gaten dat je minimaal verwarmt. Over het algemeen zijn opslagruimtes niet zo gek groot; even kort verwarmen is dus vaak al voldoende!