Menu
Gezondheid / Lifestyle

6 tips om besmettingsgevaar te minimaliseren

In deze tijd van corona vragen veel mensen zich af: hoe moet ik zorgen dat ik geen anderen besmet? En hoe kan ik voorkomen dat anderen míj besmetten? Natuurlijk heb je allang begrepen dat handen wassen belangrijk is. Handen schudden doen we ook al niet meer, terwijl we keurig hoesten in de elleboog. Maar wat kun je nog meer doen om het besmettingsgevaar te minimaliseren?

Tip 1. Socialising vanuit huis

Het is natuurlijk super gezellig om met vrienden en kennissen af te spreken. Toch is het beter om sociale contacten nu even op een laag pitje te zetten. Kies een goed abonnement met sim only, zodat je lekker goedkoop met iedereen kunt (video)bellen. Het is misschien niet zo gezellig als bij elkaar op de bank zitten, maar het is wel een stuk veiliger. Bedenk dat je niet allen zelf besmet kunt worden, maar dat je ook anderen kunt besmetten.

Tip 2. Gebruik zakdoekjes en doe dat op de goede manier

Als je moet hoesten, niezen of snuiten ben je waarschijnlijk het meest besmettelijk. Dat geldt overigens niet alleen voor corona, maar voor praktisch alle virussen en bacteriën die in je luchtwegen wonen. Dus gebruik je het beste papieren zakdoekjes. Frommel de vieze doekjes niet in je jaszak of broekzak, maar gooi ze meteen weg. Of doe ze in een afgesloten plastic zakje in je tas totdat je ze weg kunt gooien.

Gebruik zakdoekjes en doe dat op de goede manier

Tip 3. Maak je gadgets goed schoon

Wat hebben gadgets te maken met besmetting? Heel eenvoudig: smartphones, tablets, laptops en dergelijke gadgets zijn vaak wel 2x zo vies als een toiletbril! Dat komt omdat we niet erg nadenken over hoe we ze gebruiken. Neem een smartphone. Deze wordt vaak meegenomen naar het toilet, wordt telkens gebruikt zonder tussendoor de handen te wassen en wordt ook vlakbij het gezicht gehouden tijdens het bellen. Het is dus zeker verstandig om deze schoon te maken met een speciale reiniger zodat alle bacteriën en virussen doodgaan. Denk er ook om dat je na het schoonmaken je handen goed wast.

Tip 4. Deel even zo weinig mogelijk

Het is heel sociaal om dingen te willen delen. Toch kan het een bron van besmetting zijn. Deel dus geen snoepjes met elkaar en neem geen flyers of gratis kranten aan. Het is ook verstandig om van elkaars spullen af te blijven als dat mogelijk is. Heb je een gedeeld item, bijvoorbeeld een computer die ook gebruikt wordt door collega’s? Maak beeldscherm en toetsenbord dan schoon met een desinfecterend doekje voordat je hem gebruikt en als je klaar bent.

 Tip 5. Maak gebruik van het internet

Niet alleen socialisen kan tegenwoordig gemakkelijk via internet. Ook heel veel andere dingen kunnen online. Zo kunnen veel mensen online hun werk doen. Ben je in huisarrest gezet en heb je eigenlijk weinig te doen? Regel dan online even wat zaken waar je anders geen tijd voor hebt. Ga bijvoorbeeld rustig Sim Only vergelijken bij Simyo, vergelijk je energiekosten en kijk of je volgend jaar voordeliger uit bent als je overstapt van zorgverzekering. Dit soort dingen kost je normaal gesproken teveel tijd, maar nu mag je toch niet overal heen dus heb je tijd genoeg om dit allemaal te regelen. 

Tip 6. Maak niet onnodig gebruik van services

Het is een tijd waarin veel druk ligt op de mensen die nog wel werken. Dat geldt vooral in de zorg. Het is dus goed om van tevoren te bedenken welke zaken je wel absoluut nodig hebt en welke niet. Ga niet voor elk wissewasje naar de huisarts, want die heeft het ook druk. Ben je in staat om zelf boodschappen te doen en ben je niet ziek? Haal dan die boodschappen zelf, want ook bezorgers hebben het in deze tijd extra druk. Laat hen werken voor degenen die niet zelf hun boodschappen kunnen of mogen doen. Denk ook na bij andere bestellingen die je doet.

Besmettingsgevaar is nooit helemaal tot 0 terug te brengen. Dat zou alleen kunnen als je jezelf met voldoende eten voor twee maanden opsluit in je woning. Toch kun je ook op een normale manier zorgen dat je het besmettingsgevaar zo beperkt mogelijk is. Met deze 6 tips kun je jezelf en anderen beschermen tegen onnodig besmettingsgevaar.