De ontwikkelingen op het gebied van hoortoestellen gaan ontzettend snel. Ga je een modern gehoorapparaat vergelijken met een toestel van vroeger, dan zie je dat de modellen over het algemeen veel geavanceerder en kleiner zijn geworden. Er is een ruime keuze met verschillen in styling, functie en techniek en veel gehoorapparaatjes zijn tegenwoordig bijna onzichtbaar geworden. Toch is het natuurlijk nog altijd beter om gehoorproblemen te voorkomen waar je kan. Wel 1,6 miljoen Nederlanders zijn slechthorend, waarvan een aanzienlijk deel (mede) is veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan schadelijke geluidsniveaus. Gehoorschade kan in veel gevallen voorkomen worden, vaak alleen al door goede oordoppen te dragen op het moment dat je aan langdurig hard geluid wordt blootgesteld. Lees hier waarom het dragen van oordoppen belangrijk is bij het uitvoeren van lawaaiige hobby’s.
Test of je last hebt van gehoorschade
Hoe weet je of je last hebt van gehoorschade? Er zijn verschillende hoortesten beschikbaar om na te gaan hoe het met je gehoor is gesteld. Je vraagt je misschien af of een gehoortest online betrouwbaar is, maar als je de online test uitvoert via de website van een betrouwbare audicien, kan het een goede eerste indicatie geven. Zorg natuurlijk wel dat je de instructies en voorschriften in acht neemt. Zo kan het resultaat van een online hoortest je helpen beslissen of je een afspraak wilt maken bij een audicien voor een uitgebreide en professionele diagnose van je gehoor. Denk eraan dat gehoorschade niet alleen kan leiden tot slechter horen, maar ook tot problemen zoals overgevoeligheid voor geluiden, vervorming van hoe geluid klinkt, en het anders horen van geluiden met elk oor. Doe dus ook een hoortest als je last hebt van een van deze symptomen.
Gehoorschade door hobby’s
Zo’n 900.000 werknemers werken dagelijks in schadelijke geluidsniveaus. Gehoorschade is dan ook een van de meest gemelde beroepsziekten. Maar niet iedereen staat er bij stil dat een aanzienlijk deel van de mensen met gehoorschade niet op het werk maar in hun vrije tijd worden blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus. Als je af en toe naar een festival gaat of regelmatig oordopjes in hebt met harde muziek, kan de eerste schade aan je oren al ontstaan. Bij gehoorschade die is veroorzaakt door lawaai of muziek zijn de fijne haarcellen in het slakkenhuis beschadigd, waardoor deze geluid niet goed meer door kunnen geven aan de gehoorzenuw. Geluiden met een volume vanaf 80 decibel zijn al schadelijk voor deze trilhaartjes in je oor en vragen bij langdurige of regelmatige blootstelling dus al om bescherming. Als je bedenkt dat de gemiddelde deurbel dit volume al produceert, kun je wel nagaan dat gehoorbescherming onmisbaar is bij hobby’s als klussen met luide machines, muziek maken in een band of concertbezoek.
Je gehoor beschermen met oordoppen
Als fijne trilharen in je oor eenmaal zijn beschadigd, kunnen deze niet meer worden hersteld. Gehoorschade is in de meeste gevallen dan ook blijvend. Om deze reden is het extra belangrijk om gehoorschade, ook bij het uitvoeren van je hobby’s, te voorkomen waar je kan. Gelukkig is er een makkelijke preventieve oplossing in de vorm van oordoppen. Simpele, universele oordoppen zijn goed verkrijgbaar, niet duur en dempen omgevingsgeluid vanaf 22 decibel. Op maat gemaakte oordoppen bieden de beste gehoorbescherming omdat ze precies in je gehoorgang passen en zo het gehele oor afsluiten. Als je oordoppen op maat hebt laten maken, zal de audicien zelfs nog een zogeheten lektest met je uitvoeren om er zeker van te zijn dat er geen geluid langs de oordoppen kan lekken. Het dragen van (op maat gemaakte) oordoppen is dan ook de beste manier om gehoorschade te voorkomen bij het uitvoeren van lawaaiige hobby’s.