Menu
Binnenland / Uitgelicht

Koningin Beatrix doet afstand van troon

Koningin Beatrix treed terug als Koningin van Nederland. Haar zoon, Kroonprins Willem Alexander zal op 30 april 2013 haar taken overnemen. Het nieuws werd gister door de koningin zelf bekend gemaakt, in een televisie toespraak die eerder op de dag was opgenomen. Toen bekend werd dat er een ingelaste uitzending met betrekking tot het koningshuis te zien zou zijn, gonste het al direct van de geruchten die vrijwel allemaal bleken te kloppen.

 

Met het aftreden van Koningin Beatrix gaat ook Koninginnendag verdwijnen. De datum zal veranderen van 30 april naar 27 april, wat gelijk staat aan de verjaardag van koning Willem-Alexander. Maxima zal na de huldiging op 30 april, door het leven gaan als Koningin. Prinses Amalia (9) zal door de aanstelling van haar vader de titel ‘vermoedelijke erfgename van de troon’ krijgen.

 

Als reden voor haar aftreden noemt de koningin haar naderende 75ste verjaardag en het 200-jarig bestaan van het koningshuis. “Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen vormen de aanleiding uit mijn ambt terug te treden.” Waren de exacte woorden van Koningin Beatrix die precies 33 jaar op de troon heeft gezeten.