Menu
Binnenland

De dag van de Heilige Valentijn

Het is weer Valentijnsdag oftewel de dag van de Heilige Valentijn. Voor veel mensen betekent het de dag om je geliefde eens goed in het zonnetje te zetten.

 

Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan meerdere verhalen maar helemaal duidelijk is het niet. Heel lang geleden kende Valentijnsdag de naam “Lupercalia-feest”. Toen het Christendom opkwam in Europa werd dit heidense feest door de kerk verboden. In het jaar 496 veranderde paus Gelasius niet alleen de naam van het Lupercalia-feest naar st.-Valentijnsdag maar ook veranderde hij de dag van 15 naar 14 februari.

 

Stille aanbidder?

 

Het anoniem kaarten of cadeautjes versturen is er pas veel later bij gekomen. De Verenigde-Staten begonnen hiermee en in Nederland hebben we dit met genoegen over genomen. Sinds de jaren 90 is Valentijnsdag ook in Nederland een groot commercieel succes.

 

Cupido en zijn pijlen

 

Een ander bekend verschijnsel op Valentijnsdag is Cupido. Cupido ook wel amor genoemd is het zoontje van de Venus, Godin van de liefde. Volgende de legende bezat Cupido twee soorten pijlen. De ene soort pijl (met scherpe punt) was om mensen verliefd te laten worden en met de andere pijl (met botte punt) kon Cupido mensen elkaar laten haten.

 

Web.nl publiceerde vorige week al een bericht over “de dag van de liefde” in dit bericht vindt u de leukste tips om uw partner te verrassen.

 

Web.nl wenst iedereen een liefdevolle dag en wie weet komt u Cupido wel tegen