Menu
Binnenland / Uitgelicht

Wel of geen Elfstedentocht?

Komt er wel of geen Elfstedentocht. Het is misschien wel de meest gestelde vraag van de afgelopen week. Helaas is het ook een vraag waar maar weinig mensen een zinnig antwoord op kunnen geven.

 

Meteorologen spreken elkaar consequent tegen. Ineens is iedereen specialist en hebben we niet alleen 16 miljoen bondscoaches maar ook 16 miljoen “Piet Paulusma’s.” Nederlanders horen graag dat de tocht doorgaat maar is dit wel reëel. Schaatsen in Nederland is al een paar dagen mogelijk maar een ondiep meertje of een brede sloot is in geen enkel opzicht te vergelijken met de tocht der tochten.

 

Hulp nodig van de weergoden

 

Tuurlijk is het al ruim een week flink aan het vriezen en hebben veel Nederlanders afgelopen weekend al op het ijs gestaan. De wens is in veel gevallen de vader van de gedachten en met de enorme kou van afgelopen weekend denken veel mensen dat het nu toch echt niet meer mis kan gaan. Helaas is de realiteit anders en zijn er stukken van het parcours waar nog helemaal geen ijs ligt.

 

De status van de Elfstedentocht onder de professionele schaatsers werd afgelopen week maar weer eens duidelijk. Menig top-schaatser heeft al laten weten het Wereldkampioenschap te laten schieten mocht het botsen met dé tocht in Friesland.

 

Hel van het Noorden

 

De laatste Elfstedentocht werd gereden in 1997 en dat is toch alweer 15 jaar geleden. Slechts twee maal in de historie van deze mythische tocht, die overigens pas vijftien keer heeft plaatsgevonden, zat er een langere periode tussen twee edities. Tussen 1909 en 1929 zat 20 jaar en na de editie van 1963 duurde het achttien jaar voor de tocht weer gereden werd.

 

Actueel

 

Er is nog steeds een degelijke kans dat de Elfstedentocht doorgaat. Stavoren en Slotermeer zijn op dit moment de zorgenkindjes. Vooral de hevige wind en de sneeuw van afgelopen weekend hebben het doorgaan van de tocht zeker geen goed gedaan. Op veel plekken ligt het ijs er prachtig bij, maar er zal overal 15cm ijs moeten liggen voor het licht op groen gaat. In heel Friesland zijn vrijwilligers bezig om sneeuw van het ijs te halen. Hopelijk wordt hun werk beloond en gaat het dit jaar eindelijk weer eens gebeuren.
[poll id=”18″]

De komende dagen houdt Web.nl u op de hoogte en blikken we terug op de laatste editie in 1997 die werd gewonnen door Evert van Benthem