Menu
Buitenland / Politiek

De geschiedenis van Amerikaanse presidenten

Barack Obama is al ruim drie jaar president van Amerika en in november staan er verkiezingen op het programma.

 

Zal Obama opnieuw vier jaar de tijd krijgen om het land uit de crisis te krijgen of kiest Amerika een nieuwe president. Web.nl gaat terug in de tijd en zet een aantal opmerkelijke presidenten voor u op een rijtje.

 

George Washington was de eerste  

 

In 1789 kwam de eerste president van Amerika aan de macht. Zijn naam was George Washington. Washington werd geboren op 22 februari 1732 in Virginia en vervulde de rol van generaal en opperbevelhebber in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In 1789 werd hij minister president in Amerika tot 1797. In deze tijd had de president nog geen specifieke partij waar hij voor stond. In 1799 stierf George op 67-jarige leeftijd aan een longontsteking.
 
John Adams 1797 – 1801
 
In maart van 1797 volgde vice-president John Adams hem op. Deze taak nam John vier jaar op zich. In 1801 werd hij verslagen door rivaal Thomas Jefferson. Adams stond voor de federalistische partij. De partij was voor een sterk centraal gezag waarbij de federale regering grote invloed op de individuele staten kon uitoefenen.

 

De jaren daarna van 1801 tot 1825 volgende drie verschillende presidenten elkaar op, met een zelfde partij voorkeur. De Democratisch-Republikeinse partij was toen de tijd de dominante partij.
 
John Quincy Adams 1825 – 1829
 
John Quincy Adams werd de zesde president van Amerika en was partijloos. Hij was de zoon van voormalig president John Adams. John Quincy studeerde tijdens het verwantschap van zijn vader met Nederland, aan de universiteit van Leiden. Hij is precies 4 jaar van 4 maart 1825 tot 4 maart 1829 president van Amerika geweest.
 
Martin van Buren 1837 – 1841
 
Opmerkelijk is de president Martin van Buren. Hij was de achtste president uit Amerika en had familie uit Nederland. Hij was van 1837 tot en met 1841 de president van Amerika. In 1841 volgde William Henry Harrison hem op en was om precies te zijn maar 32 dagen president van Amerika. Hij stierf op 68-jarige leeftijd aan een longontsteking. Harrison was de eerste president uit de geschiedenis die tijdens zijn ambtsperiode stierf.

 

Jaren daarna was er een strijd tussen de Whig partij, de democratische partij en de republikeinen dat steeds veranderde. Tegenwoordig wordt de strijd gevoerd alleen nog maar gevoerd tussen de republikeinen en de democraten.

 

Deel twee over de presidenten van Amerika kunt u volgende week op Web.nl verwachten.