Menu
Buitenland

Paus Benedictus XVI treedt af

Tot grote verrassing van iedereen kondigt paus Benedictus XVI aan dat hij op 28 februari zal aftreden. Hij is hiermee de eerste paus in 600 jaar die aftreedt.

 

Voor iedereen kwam het als een verrassing, zelfs zijn medewerkers waren niet ingelicht. De paus geeft aan dat zijn gezondheid het niet meer toe laat, wat misschien ook niet zo raar klinkt als je hoort dat de man 85 jaar oud is. Het is echter heel zeldzaam als een Paus aftreedt. Het is gebruikelijk om als Paus je ambt te vervullen totdat je komt te overlijden.

 

Zou het aftreden van Paus te maken hebben met de grote misbruikschandalen van de katholieke kerk? Zijn vriend Max Seckler meldt aan het Duitse persbureau DPA dat Benedictus XVI grote moeite had met de intriges in het Vaticaan. “Hij heeft erg geleden onder sommige dingen die de functie met zich meebrengt” aldus de Duitse theoloog.

 

Er zijn al verschillende speculaties over de opvolger van Paus Benedictus XVI. Zo zou het aftreden de gelegenheid zijn om voor het eerste een donkere paus te kiezen. Dit zou dan ook de eerste keer zijn dat er een niet-Europese paus gekozen wordt.