Menu
Lifestyle

6 tips om je huis te verkopen

6 tips om je huis te verkopen

Je huis verkopen lijkt een makkie nu de woningmarkt zo goed loopt. Toch kan het best een beetje tegenvallen. Zelfs in een goede woningmarkt zijn er woningen die niet snel interesse wekken. Of de biedingen vallen tegen als de woning bezichtigd is. Hoe komt dat? En wat kun je doen om jouw woning snel en goed te verkopen?

1. Kies een goede verkoopmakelaar

Je kunt je huis verkopen zonder makelaar. Nadeel is dat je dan zelf je woning overal onder de aandacht moet brengen. Een verkoopmakelaar kan een woning voordelig presenteren, waardoor je niet alleen meer interesse krijgt maar ook hogere biedingen. Kies een makelaar die bij jouw woning in de buurt zit, zodat afspraken snel gemaakt zijn. Woon je bijvoorbeeld in de omgeving van Hulst, kies dan ook een verkoopmakelaar in Hulst.

2. Doe alle kleine klussen

Een onafgewerkt huis levert vaak minder geld op dan een mooi afgewerkte woning. Als je zelf een handige klusser bent, kun je het beste alle kleine klussen eerst afmaken. Je zou het niet zeggen, maar zelfs het leggen van plinten of het netjes schilderen van een muur kan je woningwaarde flink omhoog halen.

3. Hoe is het schilderwerk?

Veel mensen hebben de neiging om schilderwerk nog even uit te stellen als ze binnen enkele jaren hun woning willen verkopen. Dit kan echter leiden tot een flinke daling van de woningwaarde. Vooral het buitenschilderwerk moet er goed uitzien. Begint de verf al te bladderen, maar wil je liever geen schilderkosten maken omdat je gaat verhuizen? Laat je door een taxateur voorlichten wat het schilderen zal doen met de waarde van je woning. Soms kun je ook de schilderkosten als extra bovenop de vraagprijs voor de woning rekenen, als het schilderwerk minder dan een jaar voor verkoop van de woning is gedaan.

4. Ruim het huis keurig op

Ruim het huis keurig op

Kijk eens rond in huis. Ziet alles er netjes uit? Is het schoon? Dit is vooral relevant als je woning al woonklaar is bij verkoop. Moet er nog veel opgeknapt of geklust worden, dan is dit iets minder belangrijk. Als er bezichtigingen zijn, kun je het beste een gedeelte van je spullen en meubels wegbrengen naar een tijdelijke opslag. Een woning ziet er het voordeligst uit als hij wel is ingericht, maar er geen overbodige meubels of spullen staan.

5. Wees eerlijk

Bij de verkoop van je woning wil je het liefst een zo goed mogelijke prijs krijgen. De verleiding is aanwezig om gebreken te verzwijgen of er overheen te praten. Dat werkt echter averechts. Het kan kopers afschrikken – als je niet helemaal eerlijk bent over het één, ben je dan wel eerlijk over het ander? Bovendien kan het je achteraf hoge kosten opleveren. Als er namelijk bij de nieuwe bewoners onverwachte gebreken zijn die jij had kunnen weten, kunnen ze jou als verkoper aansprakelijk stellen.

6. Laat de verkoopmakelaar bezichtigingen regelen

Als je je woning verkoopt via een makelaar, zijn er drie mogelijkheden. Ofwel laat hij de woning zien zonder dat jij erbij bent, ofwel laat hij de woning zien met jou erbij, ofwel laat jij alleen de woning zien. Vaak is het verstandig om de verkoopmakelaar in elk geval de eerste bezichtigingen te laten regelen. Hij staat er neutraler in en dat geeft eventuele kopers vaak meer vertrouwen. Zijn mensen serieus geïnteresseerd, dan zullen ze vaak nog eens willen komen kijken.

Een woning verkopen is in de huidige markt meestal niet direct een probleem. Maar ook als de markt goed is, wil je je woning natuurlijk zo voordelig mogelijk verkopen. Daarom check je eerst deze 6 tips, zodat je je woning zo optimaal mogelijk kunt aanbieden en voor een mooi bedrag kunt verkopen.