Menu
Lifestyle / Natuur

Wijngaarden in eigen land

Wie houdt van wijn en wijngaarden hoeft niet lang te reizen. Nederland wordt meer en meer een wijnland en de wijnhuizen schieten als paddenstoelen uit de grond. Was het een aantal jaren terug nog vrijwel alleen Limburg waar de wijnbouw enige betekenis had, tegenwoordig is er bijna geen provincie zonder wijngaarden. Zelfs in Friesland worden druivenstokken verbouwd.

Nederlandse wijn wordt ook steeds beter. Een groot deel komt door meer kennis en goede apparatuur, maar ook het klimaat speelt een grote rol. Doordat de gemiddelde temperatuur stijgt kunnen de druiven beter rijpen. De aroma’s en suikers ontwikkelen zich beter en de wijnen zijn beter in balans.

De meest bekende Nederlandse wijngaarden vinden we in het zuiden van het land. Zo liggen in Limburg de wijngaarden van de huizen Apostelhoeve, St. Martinus, Domein Holset en wijngoed Thorn. In Zeeland vinden we Wijnhoeve de Kleine Schorre. De Apostelhoeve in Limburg is het oudste en één van de grootste Nederlandse wijndomeinen en prijkt bovenop de Louwberg. Het zijn prachtige plekken om te bezoeken. Pak de fiets en bezoek meerdere wijnhuizen en train gelijk de benen door al die Limburgse heuvels op en af te fietsen. Voor de wat minder gevorderde fietser zou ik dan wel een elektrische fiets aanbevelen.

Nederlandse wijngaard

Een andere provincie waar veel wijngaarden te vinden zijn, is Gelderland. Samen met Noord-Brabant en Limburg is Gelderland goed voor het merendeel van de Nederlandse druiventeelt. In Groesbeek stikt het van de wijngaarden. Daar vinden we dan ook Wijnhoeve de Colonjes en het Nederlands Wijnbouwcentrum.

Door het klimaat in Nederland kun je niet elk druivenras aanplanten. Cabernet Sauvignon is bijvoorbeeld geen goed druivenras voor ons klimaat. Wijnboeren moeten goed kijken naar hun grond en het Nederlandse klimaat om de druiven te selecteren. Wat witte druivenrassen betreft hebben we in Nederland veel Solaris, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Auxerrois, Müller-Thurgau, Johanniter en Chardonnay. Wat blauwe druivenrassen betreft staan Dornfelder, Pinot Noir en Regent bijvoorbeeld aangeplant.

De BOB-campagne van de overheid mag dan gericht zijn op het juist niet drinken van alcohol, BOB is ook de afkorting voor Beschermde Oorsprongs Benaming. Dat is een kwaliteitslabel dat aan bepaalde wijnen kan worden gehangen zoals de appellaties AOP, AOC, DOCa in landen als Frankrijk en Italië. In Nederland delen we één BOB met België, namelijk BOB Maasvallei Limburg en hebben we een tweede, geheel eigen BOB, namelijk BOB Mergelland. Deze laatste bevindt zich in het zuiden van Limburg. De derde en vierde BOB volgden later. Dat zijn BOB Oolde en BOB Vijlen.